Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Βόμβα Βαρθολομαίου κατά Ιερώνυμου για τις “Νέες Χώρες”



Σε μια δήλωση με ιδιαίτερη σημασία προέβη ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, από την Ξάνθη, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Θράκη, λέγοντας πως οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.Στη βαρυσήμαντη δήλωσή του ο κ. Βαρθολομαίος, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «μας ρώτησε κάποιος κατά τρόπο προκλητικό πριν από λίγαχρόνια: “Παναγιότατε έχετε τη Διασπορά. Γιατί θέλετε και τις Νέες Χώρες;” Και απαντήσαμε αμέσως και ευθέως. Διότι μας ανήκουν. Ανήκουν στη Μητέρα Μαρτυρική
Εκκλησία η οποία έδωσε το αίμα της για αυτές για να μείνουν ελληνικές επαρχίες. Τις προστάτεψε κατά τον Μακεδονικό Αγώνα και πάντοτε, διαχρονικά», για να προσθέσει πως «αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Πνευματικής και Κανονικής Δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως».
Αναφερόμενος στις σχέσεις του Πατριαρχείου με τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών ο Πατριάρχης τόνισε πως «η σχέση μας δεν είναι ποσώς εθιμοτυπική. Είναι πολλώ μάλλον ευχαριστιακή, λειτουργική. Οι ποιμενάρχες των Μητροπόλεων τούτων είναι προσφιλείς αδελφοί ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ συμμετέχουν στη διοίκηση της αγιοτάτης Εκκλησίας της Ελλάδας», λέγοντας μάλιστα πως αυτό είναι τιμή και προνόμιο που θα ζήλευαν πολλοί άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου