Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ψυχρός πόλεμος



Του Κώστα Μπετινάκη
Ο ουκρανικός εμφύλιος έφερε στην επιφάνεια την σύγκρουση συμφερόντων Ρωσίας και Δύσης. Η αντιδιαμετρική προσέγγιση των γεγονότων έχει οδηγήσει την κατάσταση σε επίπεδα ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης.Όπως υποστηρίζει ο Fyodor Lukyanov αρχισυντάκτης της έκδοσης «Russia in Global Affairs», «η αντιπαράθεση δεν έχει τερματιστεί εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, όπως πολλοί πίστευαν, με την διάλυση της
Σοβιετικής Ένωσης και το «Τέλος της Ιστορίας» του Francis Fukuyama».

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία θα έπρεπε να υποκύψει σε όλες τις γεωπολιτικές απαιτήσεις (σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, ιστορικό και ηθικό) των ΗΠΑ και των κυριότερων δυτικών χωρών, που προηγουμένως ήταν εχθρικά διακείμενες στην Σοβιετική Ένωση.

Οι αντιθέσεις ήρθαν στην επιφάνεια με τον εμφύλιο στη Συρία που όμως η μετριοπαθής διπλωματική αντιμετώπιση του προβλήματος από τη ρωσική διπλωματία είχε αμβλύνει τις διαφορές. Ωστόσο ίσως αυτό να στάθηκε αφορμή ώστε να δοθεί απάντηση από τη Δύση με τη δημιουργία της κρίσης στην Ουκρανία.

Η σκληρή στάση του ΝΑΤΟ στο θέμα του εμφυλίου που ακολούθησε την πολιτική κρίση και την εγκαθίδρυση φιλοδυτικής πολιτικής χούντας στο Κίεβο, έχει οδηγήσει σε άμβλυνση του χάσματος με την Μόσχα.

Η Ρωσία ήδη από το 1991, είχε να αντιμετωπίσει την περικύκλωσή της που επιδίωξε η Ατλαντική συμμαχία, με την εισδοχή στο ΝΑΤΟ όχι μόνο άλλοτε μελών του διαλυθέντος Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά και πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών.

Η εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς έχει ανησυχήσει όχι μόνον τη Μόσχα, αλλά και το Πεκίνο.

Πέραν όμως από τη στενή στρατιωτική αντιπαράθεση, οι αλλεπάλληλες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας υποχρεώνουν τη Μόσχα όχι απλώς να επιβάλει αντίποινα, αλλά και να βρει διέξοδο σε νέες αγορές, στην Ασία και αλλού.


Όπως ανακοινώθηκε από τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom Neft, παρά τα αντίποινα που του επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, σκοπεύει να συνεχίσει το πρόγραμμα άντλησης πετρελαίου σε παράκτιο σταθμό στο Prirazlomnoye της Αρκτικής. Υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει στο αποκορύφωμα του πετρελαίου που θα μπορεί ν’ αντλεί ως το 2021.

Ο σταθμός αυτός, είναι ο πρώτος ρωσικός στην Αρκτική και με υπολογιζόμενο ποσό άντλησης 72 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, θεωρείται μία από τις πηγές κλειδιά για τη μελλοντική παραγωγή υδρογονανθράκων για την Gazprom Neft.

Ήδη έχουν αντληθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, από τη στιγμή της έναρξης πλήρους λειτουργίας του σταθμού ARCO, από τον περασμένο Απρίλιο. Πάντως ρωσικές πηγές, υποστηρίζουν ότι ο ανεφοδιασμός φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, έχει ομαλοποιηθεί πλήρως, όπως ανανκοίνωσε η αξιωματούχος της ΕΕ Marlene Holzner χτες, στις Βρυξέλες.

Η ίδια είπε πως έχει επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα η ροή φυσικού αερίου ακόμη και στην Πολωνία. Υπενθυμίζετε πως η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τη ροή αερίου στην Πολωνία, επειδή μέρος του αερίου η πολωνική εταιρία επέστρεφε προς την Ουκρανία.

Η Gazprom είχε απορρίψει το πολωνικό αίτημα να αυξήσει την παροχή αερίου μέσω του αγωγού που διαπερνά την Ουκρανία, επειδή υποστήριξε ότι μέρος του παρεχόμενου αερίου διοχετεύεται πάλι προς το Κίεβο, κάτι που αντιβαίνει στους όρους της αρχικής σύμβασης.

Ρωσικές πηγές υποστήριζαν ότι παρά την επιβολή και τέταρτου γύρου περιορισμών προς τη Ρωσία, από την ΕΕ στις 12 Σεπτεμβρίου, είχαν πολύ μικρές επιπτώσεις στην ρωσική οικονομία.

Στα νέα οικονομικά περιριστικά μέτρα ΗΠΑ και ΕΕ ελαφρώς επιτείνουν τα ήδη ισχύοντα από το ξεκίνημα της αντιπαράθεσης λόγω του ουκρανικού εμφύλιου, και έχουν στόχο τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες με κρατική όπως η Sberbank, VTB, Gazprombank, VEB και Rosselkhozbank, που πλέον έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Τώρα οι αγορές περιμένουν την απάντηση για τα νέα ρωσικά αντίποινα...

Με πληροφορίες από» Russia Beyond the Headlines”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου