Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Πλήρως αποτυχημένη η πολιτική της Μέρκελ



Στο μηδέν η ανάπτυξη της Ευρωζώνης -Οι μόνοι που την υποστηρίζουν είναι οι χώρες του βορρά που δανείζονται με αρνητικά επιτόκια
Η κίνηση – ματ του Μάριο Ντράγκι να μειώσει τα επιτόκια της ΕΚΤ στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% δεν ήταν τυχαία. Ωστόσο δεν αναμενόταν τώρα/
Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη είναι αποκαλυπτικά ή μάλλον καταστροφικά, ως απόρροια της πολιτικής του Βερολίνου που περιλαμβάνει σκληρή λιτότητα.
Ο πληθωρισμός βρέθηκε τον Αύγουστο στο 0,3%, ενώ η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο β’
τρίμηνο του 2014 ήταν στο απόλυτο μηδέν!
Η πολιτική της Μέρκελ μάλλον ανακηρύσσεται περίτρανα εκτός τόπου και χρόνου. Οι μόνοι που την υποστηρίζουν είναι οι χώρες του βορρά που δανείζονται με αρνητικά επιτόκια, δηλαδή όποιος αγοράσει σήμερα ομόλογα Φινλανδίας ή Ολλανδίας θα πληρώσει και από πάνω, αλλά και η Ισπανία.
Η Μέρκελ έκανε τη δική της κίνηση και πήρε με το μέρος της τον Ισπανό πρωθυπουργό. Παρά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, τα τραπεζικά και φυσικά την τεράστια ανεργία, απέσπασε τη στήριξη του Ραχόι στις πολιτικές λιτότητας, με αντάλλαγμα τη στήριξή της στον Ισπανό Υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του προέδρου του Eurogroup.
Η κίνηση Ντράγκι, ωστόσο, χάλασε τη σούπα της Μέρκελ, καθώς με τα όσα ανακοίνωσε, όπως το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων, αλλάζει τον τρόπο δράσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πηγαίνει πιο κοντά στα πρότυπα των ΗΠΑ.
Στην ουσία ο Ντράγκι θα «κόψει» χρήμα με τον τρόπο που μπορεί η ΕΚΤ. Γι’ αυτό και το ευρώ έπεσε στην περιοχή του 1,30 έναντι του δολαρίου, όταν προ μηνών είχε φτάσει μέχρι και το 1,40.
Το «μυστικό» της υπόθεσης είναι το τι ευρώ χρειάζεται η κάθε χώρα της Ευρωζώνης, γιατί μπορεί το νόμισμα να είναι ίδιο, αλλά οι οικονομίες τους είναι διαφορετικές .
Προ μηνών, η Morgan Stanley είχε υπολογίσει μια «δίκαιη» τιμή για τις χώρες της Ευρωζώνης. Τότε λοιπόν, είχε υπολογίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ευρώ στο 1,07 και η Γερμανία στο 1,52.
Η «κόντρα» ανάμεσα στις πολιτικές λιτότητας και ανάπτυξης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό που θα δείξει είναι το αν η Γερμανία, αναγκαστεί να υποχωρήσει, αν θα κάνει πιο σκληρή τη στάση της με περισσότερη λιτότητα ή αν θα βρει την τέλεια πρόφαση να αλλάξει «ρότα», επικαλούμενη το πέρας της κρίσης, άσχετα με το αν ..ζει ανάμεσά μας.
Στις επερχόμενες Συνόδους Κορυφής, αρχής γενομένης από τις αρχές Οκτωβρίου, θα "δείξουν" το μέλλον της Ευρωζώνης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου