Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Το πακέτο φοροελαφρύνσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε σειρά φοροελαφρύνσεων μέσα στο χειμώνα εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η τρόικα έχει θέσει βέτο σε κάθε συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων. Η δέσμη μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να κατατεθούν μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.
Πρόγευση των ευνοϊκών μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς από την εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΔ. «Μέχρι πριν λίγους μήνες σας θυμίζω η συζήτηση
ήταν αν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας. Που τελικά δεν χρειάστηκαν, ενώ τώρα η συζήτηση είναι για τις φοροελαφρύνσεις που έρχονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες στο 20% από το 26%, ελαφρύνσεις για τα αυτοκίνητα με μείωση του Φόρου Πολυτελείας ακόμη και μέχρι 30% με αναδρομική ισχύ για το 2014 και μείωση των τεκμηρίων για τα ΙΧ, που στόχος είναι να καταργηθούν το 2015. Επιπλέον μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά -30% το 2015.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση αναμένεται να είναι τα πρώτα ενός κύματος φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει για το μεθεπόμενο έτος με ακόμα μεγαλύτερη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, σταδιακή μείωση της φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα σε ποσοστό 10% σε βάθος χρόνου, αλλά και την περαιτέρω πτώση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15%.

Μείωση του ΕΦΚ

Το πρώτο μέτρο ελάφρυνσης των νοικοκυριών έγινε με την τροπολογία που κατατέθηκε για τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που θα οδηγήσει σε μείωση της λιανικής τιμής πώλησης του πετρελαίου κατά 12 λεπτά το λίτρο.

Ανάσα στην κτηματαγορά

Στο πακέτο θα περιλαμβάνεται μια ακόμη ρύθμιση που θα δώσει ανάσα στην κτηματαγορά καθώς θα «ξεμπλοκάρει» μεγάλο αριθμό αγοραπωλησιών ακινήτων.

Πρόκειται για την αποσύνδεση του «πόθεν έσχες» που εφαρμόζει η εφορία κατά την απόκτηση ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη ακόμη και διπλάσια ή τριπλάσια από την εμπορική αξία του ακινήτου.

«Κούρεμα» στα τεκμήρια

Στο παιχνίδι των άμεσων ελαφρύνσεων μπαίνουν και τα τεκμήρια διαβίωσης. Πριν από την κατάργησή τους, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να προχωρήσει στη μείωση των τεκμηρίων αλλά μόνο για τα αυτοκίνητα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014, τα οποία θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015. Η μείωση των τεκμηρίων (π.χ. σε ποσοστό 30%) αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς φορολογουμένους κυρίως χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης δεν αναμένεται να καταργηθεί άμεσα, αλλά σχεδιάζεται η σταδιακή μείωσή της αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2015, που ο φόρος θα μειωθεί κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2015.

ΦΠΑ

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και μετά το τέλος του έτους, ενώ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα τεθεί το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος ΦΠΑ, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει τη διατήρηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν στα νησιά.

Αναδρομικά ένστολων

Η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία από τον Νοέμβριο οι μηνιαίες αποδοχές των ενστόλων (εν ενεργεία και συνταξιούχων) θα αυξηθούν όχι όμως στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούλιο του 2012, αλλά σε χαμηλότερα από εκείνα τα επίπεδα. Τα αναδρομικά θα αρχίσουν να εξοφλούνται σταδιακά το επόμενο έτος.

Μείωση φορολογικών συντελεστών

Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα εξεταστούν τα περιθώρια της σταδιακής μείωσης των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από το 2015. Σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει σταδιακά από το 42% στο 32% και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα περιοριστεί σταδιακά από το 26% στο 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου