Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΔΝΤ αδειάζει τον Σαμαρά:«Δεν θα γίνει για το ελληνικό χρέος τον Νοέμβριο»



«Δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση το Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος» ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ουίλιαμ Μάρεϊ.Παράλληλα, υποστήριξε ότι η διατήρηση ή μη του σχήματος της τρόικας μετά την ολοκλήρωση της δανειακής στήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα είναι απόφαση των Ευρωπαίων.«Το Ταμείο έχει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα έως τις αρχές του 2016. Επικεντρωνόμαστε στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε ανεξάρτητα από τη δομή και
τη μορφή που θα έχει η τρόικα. Αυτό είναι κάτι που αφορά τους έλληνες και ευρωπαίους πολιτικούς» είπε.

Ερωτηθείς εάν αληθεύουν οι πληροφορίες της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τις οποίες θα γίνει σύνοδος για το ελληνικό χρέος τον προσεχή Νοέμβριο, ο Μάρεϊ απάντησε αρνητικά.

«Δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει συνάντηση τον Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος» είπε. Ερωτηθείς, όμως, εάν το Ταμείο είχε ζητήσει σύνοδο για το ελληνικό χρέος, απάντησε: «δεν το γνωρίζω».

Ο Ουίλιαμ Μάρεϊ πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους ευρωπαίους εταίρους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που προβλέπει ότι θα παράσχουν οποιαδήποτε πρόσθετη ελάφρυνση απαιτηθεί για να επανέλθει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υλοποίει τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε πως η βιωσιμότητα του χρέους ελέγχεται σε κάθε αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα και ότι θα εξεταστεί εκ νέου στην επόμενη επισκόπηση που θα αρχίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος είπε πως δεν έχει ενημέρωση για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσης επί ελληνικού εδάφους ή για το εάν θα συμμετέχει στο κλιμάκιο του ΔΝΤ και ο Πόλ Τόμσεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου