Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Σε ποιους δήμους μπορεί να στηθούν ξανά κάλπες -Εχουν κατατεθεί ενστάσεις



Αν και έχουν περάσει τρεις μήνες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου και ήδη έχουν ορκιστεί οι νέες περιφερειακές και δημοτικές Αρχές, σε ορισμένους Δήμους υπάρχει το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να στηθούν ξανά κάλπες. Και αυτό γιατί από κάποιοι από τους ηττημένους συνδυασμούς έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη με ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων.
Ηδη στο δήμο Τροιζηνίας ελήφθη δικαστική απόφαση για την επανάληψη των εκλογών, ενώ
στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ακυρώθηκε η εκλογή της νέας περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου. Πέρα από αυτές τις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, η Δικαιοσύνη εξετάζει το ενδεχόμενο παρατυπιών (μετά τις σχετικές ενστάσεις), μεταξύ άλλων, στους παρακάτω δήμους:
Ωρωπός
Στον Ωρωπό έχει κατατεθεί προσφυγή για μη τήρηση της ποσόστωσης στα Τοπικά Συμβούλια από τον συνδυασμό «Ενεργός Δήμος Ενεργοί Δημότες» του Επαμεινώνδα Δημητρίου.
Αν γίνει αποδεκτή θα πραγματοποιηθούν ξανά οι εκλογές χωρίς τον συγκεκριμένο συνδυασμό
Σπάτων – Αρτέμιδος:
Στο συγκεκριμένο δήμο έχει κατατεθεί προσφυγή για μη τήρηση της ποσόστωσης γυναικών στο Δημοτικό Συμβούλιο από την «Ελληνική Αυγή» του Γρηγόρη Γερακόπουλου.
Αν γίνει αποδεκτή θα πραγματοποιηθούν ξανά οι εκλογές χωρίς τον συγκεκριμένο συνδυασμό.
Ρόδου
Η παράταξη Ροδίων Όραμα του Στράτου Καρίκη που κατετάγη δεύτερη έχει καταθέσει προσφυγή κατά του τρίτου Χατζή Χατζηευθυμίου («Ροδιακή Δημιουργία») για μη τήρηση της ποσόστωσης γυναικών στο δημοτικό συμβούλιο. Αν γίνει αποδεκτή θα γίνουν  εκλογές χωρίς τον συγκεκριμένο συνδυασμό.
Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης:
Ο πρώην δήμαρχος Σπύρος Πάνάς έχει προσφύγει κατά της ανακήρυξης του νυν δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, καθώς η διαφορά ήταν μόλις 12 ψήφοι.
Παγγαίου
Ο πρώην δήμαρχος  Βασίλης Ξουλόγης έχει προσφύγει κατά της ανακήρυξης του νέου δημάρχου Φίλιππου Αναστασιάδη , καθώς η διαφορά αρχικά ήταν 74 ψήφοι και εν συνεχεία 36.

Στην ένστασή του ο κ. Ξουλόγης υποστηρίζει ότι το πολιτικό και το διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας εσφαλμένα ακύρωσαν ορισμένα ψηφοδέλτια του συνδυασμού του αλλά και του συνδυασμού του κ. Αναστασιάδη, ενώ προσθέτει ότι υπήρχαν συνολικά 407 ψηφοδέλτια χωρίς την υπογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου.
Μεσσήνης
Ο συνδυασμός του Γιώργου Τσώνη που κατετάγη δεύτερος στις δημοτικές εκλογές, έχει καταθέσει ένσταση, αφού στην αρχή υπήρξε ισοπαλία με τον Στάθη Αναστασόπουλου και εν συνεχεία, στην επανακαταμέτρηση ο τελευταίος αναδείχθηκε νικητής με διαφορά μιας ψήφου.
Σέρρες
Ο συνδυασμός του  Στέφανου Φωτιάδη κατετάγη δεύτερος, με διαφορά 12 ψήφων από τον πρώτο, Πέτρο Αγγελίδη και έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σερρών, με την οποία απορρίφθηκε η ένστασή του κατά του εκλογικού αποτελέσματος.
Κόρινθος
Η διαφορά μεταξύ του επανεκλεγέντα δημάρχου Αλέκου Πνευματικού  και του Βασίλη Νανόπουλου («Συμμαχία Πολιτών») είναι μόλις 52 ψήφοι και γι’ αυτό το λόγο έχει κατατεθεί ένσταση από τον τελευταίο κατά του εκλογικού αποτελέσματος
Μάνδρας – Ειδυλλίας
Οι συνδυασμοί που κατετάγησαν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα, έχουν προσφύγει κατά της επανεκλογής του Γιώργου Δρίκου καθώς το μήκος των ψηφοδελτίων του τελευταίου, την πρώτη Κυριακή (18/5) ήταν μερικά εκατοστά κοντύτερο και πλατύτερο από αυτό που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία.
Χαϊδαρίου
Εχει κατατεθεί ένσταση κατά του συνδυασμού «Όραμα Δημιουργίας – Ηρακλής Δρούλιας»(κατετάγη πέμπτος), για κώλυμα συμμετοχής του για τη θέση του δημάρχου του επικεφαλής του αλλά και γενικά εκλογιμότητας του ακόμη και ως δημοτικός σύμβουλος, λόγω του ότι ταυτόχρονα ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΚΟ «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (πρώην ΟΣΚ).
Κηφισιάς
Εκπρόσωποι του συνδυασμού του Νίκος Χιωτάκη που κατετάγη δεύτερος έχουν καταθέσει ένσταση κατά του νυν δημάρχου Γιώργου Θωμάκου γιατί ανακηρύχθηκε ως υποψήφιος από το δικαστήριο ως Γιώργος αντί Γεώργιος.
Καλλιθέας
Στο πρωτοδικείο Πειραιά έχει κατατεθεί ένσταση προκειμένου  να εξεταστεί αν είναι σύννομη η εκλογή του Δημήτρη Κάρναβου και της δημοτικής παράταξης «Η Καλλιθέα Αλλάζει» και κατ επέκτασιν όλων των επιλαχόντων συνδυασμών.
Αγραφα
Ο νυν δήμαρχος Θόδωρος Μπάμπαλης εξελέγη με το 100% των ψήφων αλλά χωρίς αντίπαλο. Ο Χρήστος Δημητρόπουλος που αποκλείστηκε από το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας λόγω έλλειψης στοιχείων στον φάκελο κατάθεσης του συνδυασμού του, ζητεί την επανάληψη των εκλογών υποστηρίζοντας ότι ο εκλογικός νόμος, ως προς το σκέλος που αποκλείει υποψηφίους για τυπικούς λόγους, είναι αντίθετος στο συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν.
Τριφυλία
Εχει κατατεθεί ένσταση στο τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας κατά της εκλογής του Παναγιώτη Κατσίβελα στην θέση του δημάρχου με το αιτιολογικό ότι υπάρχει κώλυμα εκλογής του, λόγω της θέσης που κατέχει ως διοικητής της 6ης ΥΠΕ.
Ζαχάρω
Η ένσταση έχει κατατεθεί από τον δεύτερο Κώστα Αλεξανδρόπουλο, κατά του πρώτου Πανταζή Χρονόπουλου (σ.σ. είχε τεθεί σε αργία κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο λόγω εκκρεμοτήτων με τη Δικαιοσύνη) και αφορά στην εξέταση ύπαρξης κωλύματος εκλογιμότητας του δημάρχου Ζαχάρως ως προς την ανακήρυξη του συνδυασμού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου