Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας ακήρυχτος πόλεμος



Του Κώστα Μπετινάκη 
«Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επανέλαβαν ότι καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να πληρώσει η Ρωσία αυξημένο κόστος για τις ενέργειές της», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Η σύνοδος στο Νιούπορτ «είναι μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία» δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν καλώντας τη Ρωσία να αποσυρθεί από την Ουκρανία.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ είχε προγραμματιστεί αρχικά με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, και ειδικότερα το μέλλον της νατοϊκής στρατιωτικής αποστολής που αναμένεται να αποχωρήσει σταδιακά περί τα τέλη του χρόνου, παρά το γεγονός ότι η πολιτική κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Ωστόσο τα θέματα που μονοπωλούν ήδη από την πρώτη μέρα των εργασιών είναι αρχικά η κρίση στην ανατολική Ουκρανία και η επίσπευση της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης και έπειτα η επέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙS) στη Μέση Ανατολή.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε δήλωσή της τάχθηκε υπέρ μιας καθαρά πολιτικής λύσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι η Γερμανία προτίθεται να μεσολαβήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, αφήνοντας συγχρόνως ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων προς τη Μόσχα ως μέσο πίεσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι παραμένει «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι η ουκρανική κρίση περνάει σε φάση αποκλιμάκωσης, τονίζοντας την ανάγκη απτών αποτελεσμάτων από τις συνομιλίες στο Νιούπορτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου