Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Τα άκουσε χοντρά ο Χαρδούβελης για τον ΕΝΦΙΑ



Την αντίδραση, με φωνές και αρκετές αποχωρήσεις, των εκπροσώπων του Επιμελητηριακού κόσμου και των επιχειρηματιών προκάλεσε ο υπουργός Οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης, όταν, αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, είπε «είναι πιο δίκαιος φόρος αλλά βέβαια έγιναν κάποια λάθη, πιάνει και τα ηλεκτροδοτούμενα».Η τοποθέτηση του υπουργού, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ξεσήκωσε αντιδράσεις, με τον πρόεδρο του φορέα, Κωνσταντίνο Μίχαλο, να αντιδρά έντονα και να λέει: «Μα τι λέτε; Θέλουμε έναν ενιαίο
φόρο για τα ακίνητα, αλλά ένα δίκαιο φόρο. Με αυτή τη μεταχείριση, όχι ξένοι επενδυτες δεν θα έρθουν στην Ελλάδα, ούτε Έλληνες θα επενδύσουν».

Ο κ. Χαρδούβελης προσπάθησε σε ήπιους τόνους να ηρεμήσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι «και εμείς θέλουμε λιγότερη φορολογία και λιγότερη αυθαιρεσία στη φορολογία», για να προσθέσει, αφήνοντας αιχμές κατά του προκατόχου του Γ.Στουρνάρα, ότι «δεν θα απολογούμαι για τον ΕΝΦΙΑ, δεν είναι δικό μου δημιούργημα».

Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων συνέχισαν να βάλουν κατά του υπουργού, λέγοντας ανοικτά ότι η τοποθέτησή του τους απογοήτευσε γιατί δεν είχε κάτι να τους πει, κάποια μέτρα να ανακοινώσει. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ είπε χαρακτηριστικά «ελπίζουμε ο πρωθυπουργός να έχει να μας πει κάτι περισσότερο αύριο».
<br />
Στα τόσα χρόνια που υπουργοί Οικονομικών έρχονται προσκεκλημένοι ομιλητές στη γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο διάστημα της ΔΕΘ, ποτέ άλλος δεν συνάντησε τέτοια ευθεία αμφισβήτηση, ούτε προκάλεσε τόσες αντιδράσεις.

Μάλιστα, όταν μίλησε για «ξεβόλεμα» ο κ. Χαρδούβελης και είπε «πολλοί ξεβολευτήκαμε και τα Επιμελητήρια ξεβολεύτηκαν», οι αντιδράσεις ήταν οργίλες.

«Δεν ξεβολευτήκαμε για το λόγο που υπονοείτε ( κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής) , αλλά επειδή θρηνούμε θύματα 250.000 επιχειρήσεις», τον διέκοψε ο κ. Μίχαλος.

Ο υπουργός προσπάθησε να ολοκληρώσει την ομιλία του σε ήπιο τόνο.

Μίλησε για αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση, παραδέχθηκε ότι η φορολογία είναι υψηλή και πως έχουν γίνει και λάθη, αλλά όπως είπε «βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο , με τεράστια ελλείμματα και δεν είχαμε διαφορετική επιλογή. Προφανώς η φορολογία πρέπει να μειωθεί όταν δίπλα μας, φορολογούνται με 15% ( φωνάζοντας από το ακροατήριο τον διόρθωναν, ¨με 10%) και εμείς με 26%».

Σε αυτό σημείο, με νέα παρεμβολή ο κ. Μίχαλος είπε: «Οι επιχειρήσεις, συνολικά, φορολογούνται με 50%».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πριν τεταθεί η ατμόσφαιρα, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι «η Ελλάδα πάσχει από ρευστό και όχι μόνο από ρευστότητα», για να προσθέσει ότι πρέπει να φερθούμε έξυπνα για να προσελκύσουμε επενδύσεις  και μέσω των επενδύσεων, που μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Η αναφορά του στις διαπραγματεύσεις του Παρισιού ήταν πολύ περιορισμένη, ενώ θέλησε να δείξει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποτελεί ακολούθημα των δανειστών, λέγοντας «στο θέμα των  «κόκκινων δανείων»  εμείς είμασταν οι επισπεύδοντες».

Σε ότι αφορά το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για τις ανοικτές οφειλές προς Τράπεζες, είπε ότι υπάρχουν ιδέες και σύντομα θα μπούνε στο τραπέζι, αλλά δεν θα υπάρχει μία ενιαία μεταχείριση προς όλες τις επιχειρήσεις, άλλη για τις μικρές, άλλη για τις μεσαίες και άλλη για μεγάλες και πολύ μεγάλες.

Κλείνοντας την ομιλία του, που ήταν απο στήθους, είπε ο υπουργός ότιθα  πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και πως όταν ο κόσμος, από το 2015, θα αρχίσει να βλέπει καθαρά τα σημάδια της ανάκαμψης , θα αποδεχθεί τις αλλαγές . Πάντως από το τρίτο τρίμηνο του 2014, η κυβέρνηση, ελπίζει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Η...ζωηρή τελετή, έκλεισε με τοποθετήσεις και άλλων προέδρων Επιμελητηρίων, που επίσης τα είπαν έξω από τα δόντια στον υπουργό, όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας και αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ Ιορδάνης Τσώτσος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στ.Γεωργιάδης  και του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Χατζηχριστοδούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου