Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στα κυκλώματα παρανόμων συντάξεων



Ενας βουλευτής, τρεις ιερείς, έξι δήμαρχοι και πολλοί ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί στο πλαίσιο της απογραφής των συντάξεων του Δημοσίου.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ολοκλήρωσε τη διαδικασία της απογραφής των συνταξιούχων από την οποία, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, προέκυψε ότι 385 συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν, ενώ παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΛΚ έχουν εντοπίσει σωρεία περιπτώσεων που οι συνδικαιούχοι και
κληρονόμοι, έχουν προβεί σε παρατυπίες για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της είσπραξης των συντάξεων παρά τον θάνατο των δικαιούχων.
Μάλιστα, στα κυκλώματα των παρανόμων υπάρχουν και τρεις υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που εντοπίστηκαν και οι περιπτώσεις τους έχουν πάρει την πειθαρχική οδό.
Συνολικά, έχουν εντοπιστεί 3.423 περιπτώσεις με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη της ημερομηνίας καταβολής συντάξεων από τις οποίες το Δημόσιο έχει απολέσει 64,4 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό έχουν ανακτηθεί τα 42,2 εκατ. ευρώ και συνεχίζεται η αναζήτηση των 22,2 εκατ. ευρώ.
Το μηνιαίο όφελος από την απογραφή των συνταξιούχων για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στο 1,3 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο ποσό που αναζητά το Δημόσιο ανέρχεται στα 300.000 ευρώ και αφορά σε περίπτωση δικαστικού.
Μετά τον  θάνατό του, η συνδικαιούχος κόρη του άλλαξε το όνομα του δικαιούχου (αφαιρώντας ένα σύμφωνο) με αποτέλεσμα να μην έχει καταγραφεί ο θάνατός του.
Μάλιστα ο τραπεζικός λογαριασμός που καταβαλλόταν η σύνταξη είχε συνδυαστεί με στεγαστικό δάνειο το οποίο και χρηματοδοτούνταν.
Άλλη περίπτωση είναι ιερέας, ο οποίος απεβίωσε το 1999 . Εκτοτε έχουν καταβληθεί 147. 000 ευρώ  σε τραπεζικό λογαριασμό όπου ο γιος του είναι συνδικαιούχος και  όταν το Δημόσιο πήγε να ανακτήσει το ποσό βρήκε στο λογαριασμό μόλις 11 ευρώ.
Σε ότι αφορά τις περιπτώσεις των υπαλλήλων του ΓΛΚ, εκείνοι εισήλθαν στο σύστημα του υπουργείου και επί της ουσίας «ξαναζωντάνεψαν» αποθανόντες συνταξιούχους, άλλαξαν τους τραπεζικούς λογαριασμού και εισέπρατταν τις συντάξεις.
Οι περιπτώσεις απάτης είναι δεκάδες, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η καταβολή συντάξεων έχει σταματήσει από τον Σεπτέμβριο του 2012 και το ΓΛΚ, όπου έχει χρειαστεί, έχει αποστείλει τα στοιχεία στους εισαγγελείς για να διαλευκανθούν οι υποθέσεις και να ανακτήσει το Δημόσιο τα ποσά που παρατύπως καταβλήθηκαν.
Σε ότι αφορά τον βουλευτή που δεν έχει απογραφεί ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πολιτικό που είχε εκλεγεί πριν από περίπου πενήντα χρόνια και έχει αποβιώσει. Συνδικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού είναι η σύζυγός του, η οποία και δεν έχει εμφανιστεί. Μάλιστα, δεν έχει υπάρξει φορολογική δήλωση από το 2006 και μετά. Από το ΓΛΚ έχουν σταλεί όλα τα σχετικά έγγραφα στην αστυνομία ώστε να εντοπιστεί η σύζυγος και να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια παρατυπία ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου