Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Βενιζέλος και Σημίτης έδειξαν στον Παπανδρέου την έξοδο από τη Δημοκρατική Παράταξη



Το όλον ΠΑΣΟΚ (εκτός του Γιώργου Παπανδρέου) συγκεντρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αίθριο του Ζαππείου, όπου ουσιαστικά τελέστηκε το μνημόσυνό του και προαναγγέλθηκε επισήμως η ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα πάθη καταλάγιασαν. Τουναντίον, οι φαρμακερές ατάκες που επιφύλαξαν οι κύριοι Κώστης Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της εκδήλωσης για τον κ. Παπανδρέου και αυτούς που αποδοκίμασαν τον σημερινό πρόεδρο του κινήματος στην
εκδήλωση της Δευτέρας, στον ίδιο χώρο, αποδεικνύουν ότι η τελική μάχη δεν έχει δοθεί ακόμη.
Η ζύμωση από όσα στελέχη προσήλθαν νωρίτερα στο χώρο του Ζαππείου ξεκίνησε από την ιστορική Αίγλη. Λίγο μετά τις 7:15, η αίθουσα στο Ζάππειο άρχισε να γεμίζει, με αποτέλεσμα δύσκολα να μπορεί να ανασάνει κανείς λόγω και της αποπνικτικής ζέστης. Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση τον Γιώργο Παπανδρέου, ήταν εκεί, δίνοντας μήνυμα ενότητας, ενόψει και της δύσκολης συνέχειας. Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και ιστορικά στελέχη, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Γιάννης Καψής, ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο Φοίβος Ιωαννίδης, ο Θανάσης Τσούρας, ο Γιώργος Δρυς. Ακόμη και ο Θεόδωρος Τσουκάτος.
Το ΠΑΣΟΚ πέθανε, ζήτω η Δημοκρατική Παράταξη
Ακόμα και αν ανέφερε αρκετές φορές το όνομα ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Βενιζέλος υπενθύμισε πως το κόμμα του οδεύει προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Οκτώβριο, απ’ όπου και θα μπορούσε να προκύψει ένα κόμμα με ευρύτερες συμμαχίες. «Πρότασή μας είναι πάντα η συνεργασία όλων των προοδευτικών υπεύθυνων, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του τόπου» όπως το έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ορίζοντας παράλληλα και τους τέσσερις πυλώνες, στους οποίους θα στηριχθεί το νέο εγχείρημα:
Ο πατριωτισμός (με αναφορά στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ κλπ.)
Ο δημοκρατικός χαρακτήρας
Ο προοδευτικός χαρακτήρας. «Προοδευτικό είναι η αλήθεια, οι αλλαγές. Και τι είναι συντηρητικό; Η διατήρηση των κεκτημένων σε βάρος άλλων.» εξήγησε ο κύριος Βενιζέλος.
Ο ριζοσπαστισμός.
Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται… ζεστό.
Δεν πρόλαβε να κρυώσει το πιάτο της γιούχας που δέχτηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία του στην έκθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου που διοργανώθηκε τη Δευτέρα, ήρθε και το πιάτο της εκδίκησης με έμμεσο πλην σαφέστατο τρόπο. "Δυστυχώς η παρουσία του σε προγραμματισμένο σεμινάριο της Royal Bank of Scotland δεν του επέτρεψε να είναι εδώ μαζί μας σωματικά» ήταν η πρώτη φράση, με την οποία κάρφωσε τον προκάτοχό του ο κύριος Βενιζέλος. «Μαχαιριά αλλά με βαμβάκι» σχολίαζε ακόμα και πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλοι παραδέχονταν πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υιοθέτησε το στυλ των αγορητών της βρετανικής Βουλής.
Επί της ουσίας, ο κύριος Βενιζέλος, όπως παραδέχονταν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα πηγαδάκια που διαμορφώθηκαν, έθεσε τον κύριο Παπανδρέου, έστω και αναφερόμενος στους υποστηρικτές του, εκτός της συνέχειας. «Δυστυχώς, χάθηκαν αυτά που είπα, μέσα στην ευτέλεια συμπεριφορών που δεν έχουν καμία σχέση με δημοκρατία, πολιτικό πολιτισμό, προοδευτικό ήθος. Χάθηκαν μέσα σε συμπεριφορές που προσβάλλουν την παράταξη και βιάζουν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες. Δεν έχουμε, συντρόφισσες και σύντροφοι, καμία σχέση ηθική, πολιτική και αισθητική με τα φαινόμενα αυτά. Δεν ανήκουν στην παράταξη. Και διευκρινίζω ότι δε με αφορούν προσωπικά τα φαινόμενα αυτά. Δε μετείχα προσωπικά και ιδιωτικά. Μετείχα ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να δώσω ένα δείγμα ενότητας, ευγένειας, συσπείρωσης και συστράτευσης.» σημείωσε με οργή ο κύριος Βενιζέλος.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν σε συζητήσεις τους πως μετά από όσα έγιναν τη Δευτέρα, οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι πλέον οριακές και το ορόσημο που θα κρίνει το αν θα υπάρξει κάποιο βήμα συμφιλίωσης ή πλήρης ρήξη με απρόβλεπτες συνέπειες είναι η στάση που θα κρατήσει ο κ. Παπανδρέου στο ζήτημα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου