Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Η Σκοτία ψήφισε «Οχι» στην ανεξαρτησία

Απέρριψαν την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο οι Σκοτσέζοι στο δημοψηφισμα που διεξήχθη χθες, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα το «Οχι» επικρατεί με 55% έναντι 45% του «Ναι» σε 31 από τις 32 περιφέρειες, και έχοντας συγκεντρώσει 1,914,187 ψήφους από τις απαραίτητες 1,852,828.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκοτίας Αλιστερ Ντάρλινγκ.

Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσαν συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία", έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είχε βρεθεί σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εάν το «ναι» είχε επικρατήσει στην ιστορική ψηφοφορία.
Ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία κατά της ανεξαρτησίας της Σκοτίας μαζί με τους ηγέτες των άλλων δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας θα κάνει επίσημη δήλωση για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στις 09.00 (ώρα Ελλάδος).
Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκοτίας και ηγέτης της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του «Ναι» στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκοτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.
Νωρίτερα, η αναπληρωτής πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, δήλωσε στο BBC, ότι το διαφαινόμενο αποτέλέσμα είναι μία «βαθειά προσωπική και πολιτική απογοήτευση», ωστόσο πρόσθεσε ότι «η χώρα έχει αλλάξει για πάντα».

«Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», είπε η Στέρτζον.
Παράλληλα, σημείωσε ότι θα εργαστεί «με οποιονδήποτε και με κάθε τρόπο για να εξασφαλίσει η Σκωτία περισσότερες εξουσίες».
«Ναι» ψήφισε η Γλασκώβη, «Όχι» το Εδιμβούργο
Η Γλασκώβη η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας και η τρίτη μεγαλύτερη της Βρετανίας, ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο με 194,779 ψήφους.

Αντίθετα, η πρωτεύουσα Εδιμβούργο απέρριψε την απόσχιση με 194,638 ψήφους, όπως επίσης και το Αμπερντιν.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου