Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

L.A. Times: Συναγερμός στην ΕΥΠ για είσοδο τζιχαντιστών στην Ελλάδα



Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα στην περίπτωση που τζιχαντιστές προσπαθήσουν να διέλθουν ή να παραμείνουν στη χώρα.
Αυτό τονίζει η αμερικανική εφημερίδα LA Times επικαλούμενη πηγές μέσα από την ΕΥΠ, ενώ σημειώνει πως τους τελευταίους μήνες έχουν εντοπιστεί έξι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα.
Με δεδομένη την πρόθεση των τζιχαντιστών να «χτυπήσουν» σε ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά
και τις ΗΠΑ ως αντίποινα σε πιθανή επιδρομή των συμμαχικών δυνάμεων, ο κίνδυνος πιθανής εμπλοκής της Αθήνας.
Πάντως αξιωματούχος της ΕΥΠ μιλώντας στους LA Times σημειώνει: «Η πιθανότητα να περάσουν από την Ελλάδα μαχητές του ISIS είναι μικρή, ως εκ τούτου το επίπεδο απειλής είναι χαμηλό. Ωστόσο είμαστε σε κατάσταση επαγρύπνησης και ανταλλάσσουμε πληροφορίες με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες».
Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος της ΕΥΠ, διατήρησε την ανωνυμία του, ενώ δεν επιβεβαίωσε αν η Ελλάδα έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για πιθανούς τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους. Οι ειδικοί σημειώνουν πως η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευνοεί τη διέλευση των τζιχαντιστών για να περάσουν στην ενδοχώρα της Ευρώπης. Τους τελευταίους μήνες έχουν παρατηρηθεί τέτοιες, σποραδικές επί του παρόντος, κινήσεις. Μια από αυτές τις περιπτώσεις ήταν ένας 23χρονος Γάλλος που είχε στην κατοχή του ένα στικάκι με οδηγίες για την κατασκευή βομβών.
Ο Έλληνας αξιωματούχος επισήμανε πως δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για να προχωρήσουν σε συλλήψεις, επομένως παραπέμπουν τις περιπτώσεις σε άλλες μυστικές υπηρεσίες. Πάντως, αυτό δεν εμπόδισε τις ελληνικές αρχές να συλλάβουν έναν 43χρονο Γάλλο, ρωσικής καταγωγής, που μετέφερε με το φορτηγό του όπλα του, μέσω Τουρκίας, στη Συρία. Ακόμη και γι' αυτό το περιστατικό δεν υπάρχει επιβεβαίωση με τον αξιωματούχο να δηλώνει ξερά: «Ακολουθούμε τις κατάλληλες διαδικασίες».
Η εφημερίδα σημειώνει πως η Ελλάδα είναι ένα κεντρικό σημείο διέλευσης και παραμονής παράτυπων μεταναστών, ενώ από την αρχή του έτους έχουν απελαθεί περίπου 300 σύροι και ιρακινοί επειδή κρίθηκαν ύποπτοι για σχέσεις με την τρομοκρατία. Την ίδια στιγμή οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Αλβανία. Λένε ότι μπορεί να αποτελέσει θύλακας δράσης και εκπαίδευσης τζιχαντιστών.
Μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως 300 Αλβανοί μαχητές εντάχθηκαν στην ομάδα Al Nusra Front του Ισλαμικού Κρά;τους., ενώ 40 εξ αυτών συνελήφθηκαν στη συνέχεια στο Κόσοβο. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μισθοφόρους που ελάχιστη σχέση έχουν με το Ισλάμ, αλλά προσχωρούν στις τάξεις τους λόγω των χρημάτων που τους προσφέρουν οι φανατικοί τζιχαντιστές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου