Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Σε 100 δόσεις τα χρέη σε Εφορία-Ταμεία.Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση



Μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και τους πλειστηριασμούς.
Τρόικα και κυβέρνηση έδωσαν τα χέρια για το γενικό περίγραμμα της εξόφλησης  ληξιπρόθεσμων χρεώνΚυβέρνηση και τρόικα έχουν καταλήξει σε συμφωνία, μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών επαφών, για το γενικό περίγραμμα των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, που αναμένεται να διευκολύνουν χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.


Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία είναι σχεδόν έτοιμη και θα πάρει τον δρόμο της Βουλής εντός των επομένων ημερών.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, θα προβλέπεται μεταξύ άλλων:

- εξόφληση έως και 100 μηνιαίες δόσεις για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ
- αποπληρωμή έως και 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.001 ευρώ και
- μείωση επιτοκίου από 8,76% ετησίως σε 4,5%.

Επιπλέον, προωθείται το «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά:

α) 100%, εάν αποπληρωθούν εφάπαξ οι οφειλές
β) 90%, εάν και εφόσον καταβληθούν σε 12 δόσεις
γ) 80% σε 24 δόσεις
δ) 70% σε 36 δόσεις
ε) 60% σε 48 δόσεις
στ) 50% σε 60 δόσεις
ζ) 40% σε 72 δόσεις και
η) 30% σε 100 δόσεις.

Οι μηνιαίες δόσεις προσδιορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Πλειστηριασμοί


Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς ακινήτων που έχει κατάσχει το Δημόσιο από οφειλέτες, η τιμή εκκίνησης ορίζεται στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας.
Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στο 50% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτουΣε περίπτωση που ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, η τιμή εκκίνησης του επόμενου πλειστηριασμού θα είναι το 50% της αντικειμενικής αξίας. Αν και πάλι κηρυχθεί άγονος, τότε ο επισπεύδων θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να ζητήσει «διόρθωση τιμής», δηλαδή νέα μείωση κάτω από το 50% της αντικειμενικής.

Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται εν προκειμένω είναι εάν θα εμφανιστούν ενδιαφερόμενοι που θα αγοράσουν το ακίνητο στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. Εάν, δηλαδή, δεν θα «επιλέξουν» να περιμένουν με στόχο την περαιτέρω μείωση του τιμήματος. Και μπορεί να επιδιώκεται η διευκόλυνση των πλειστηριασμών, ωστόσο η αγορά ακινήτου ακόμη και στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας του είναι απαγορευτική λόγω των υπέρμετρων φόρων κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου