Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Τέλειος γάμος: 10 μυστικά που μάθαμε από τις προηγούμενες γενιές



Σίγουρα έχετε συγκινηθεί στη θέα ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που περπατάει αγκαλιασμένο ή κάθεται σε ένα παγκάκι κοιτώντας ο ένας τα μάτια του άλλου. Με τα διαζύγια ολοένα να αυξάνονται, είναι άξιο απορίας τι γνωρίζουν παραπάνω τα ζευγάρια των προηγούμενων γενεών από εμάς και καταφέρνουν να παραμείνουν ευτυχισμένα και ερωτευμένα μετά από πολλά χρόνια συμβίωσης. Όσο κι αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες ζωής και ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία δεν είναι η ανεξαρτησία της ή οι οικονομικές
συνθήκες αυτές που ευθύνονται για τα πολλά διαζύγια. Τα μαθήματα που παίρνουμε από τις παλιότερε γενιές έχουν να κάνουν με τον τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στα ζευγάρια και το πώς αντιλαμβάνονταν την αγάπη.
Ο συμβιβασμός, η κατανόηση, η τρυφερότητα και η αγάπη σήμαιναν διαφορετικά πράγματα για τους ανθρώπους ή μάλλον εκφράζονταν με διαφορετικό τρόπο:
1. Αγάπη ήταν να πηγαίνετε την ίδια ώρα για ύπνο: Έχετε ακούσει το τραγούδι «Πάμε για ύπνο, Κατερίνα, πάμε ν’ αλλάξουμε ζωή, να δούμε όνειρ’ από κείνα που τελειώνουν το πρωί». Πόσες φορές έχετε προτείνει το ίδιο στον σύντροφό σας ή σας έχει ρωτήσει το ίδιο; Τα ευτυχισμένα ζευγάρια κοιμούνται την ίδια ώρα γιατί έτσι δημιουργείται ένας δεσμός μεταξύ τους, μια ιερή ώρα που μοιράζονται τρυφερές στιγμές που είναι απαραίτητες μέσα στην δύσκολη καθημερινότητα.
2. Έχετε κοινά ενδιαφέροντα; Οι σχέσεις που κρατούν πολλά χρόνια βασίζονται και στα κοινά ενδιαφέροντα. Όχι μόνο σε αυτά που σας έκαναν να ερωτευθείτε στην αρχή αλλά και καινούρια που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της σχέση σας. 
3. Μην πηγαίνετε για ύπνο θυμωμένοι: Οι γιαγιάδες μας το γνώριζαν καλά: όταν δεν λύνουμε τα προβλήματά μας και τα αφήνουμε ‘κάτω από το χαλάκι’ δημιουργούνται απωθημένα. Για αυτό ακόμα κι αν δεν βρείτε λύση στη διαφωνία σας καλό είναι να συμφωνήσετε σε ένα πράγμα, ότι αγαπιέστε και ότι ένας καυγάς δεν θα χαλάσει τη σχέση σας.
4. Ξεκινήστε και τελειώστε την ημέρα σας με φιλιά και αγκαλιές: Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα φιλιά και οι αγκαλιές δημιουργούν θετικά συναισθήματα και κάνουν καλό και στην υγεία μας. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν συναισθήματα οικειότητας, εμπιστοσύνης και αγάπης.
5.Η εμπιστοσύνη παίζει ρόλο. Καμιά σχέση δεν κράτησε χωρίς να υπήρχε εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι. Δείξτε στον σύντροφό σας την εμπιστοσύνη που του αξίζει αν θέλετε να μείνετε για πάντα μαζί.
6. Πείτε ευχαριστώ! Τα περισσότερα ζευγάρια πλέον δεν λένε ‘ευχαριστώ’ αλλά ‘συγγνώμη’. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε θετική ενέργεια και όχι αρνητική λέγοντας ευχαριστώ (που ανέχεται μια κατάσταση) αντί για συγγνώμη (που κάνατε κάτι λάθος).
7. Θαυμασμός: Παλιότερα οι γυναίκες θαύμαζαν τους συντρόφους τους για αυτά που έκαναν καθημερινά, για τις επιτυχίες τους στη δουλειά ή για οποιαδήποτε μικρή επιτυχία και φρόντιζαν ώστε να το δείξουν. Σήμερα τα ζευγάρια ξεχνούν να αναγνωρίσουν στον άλλο μια επιτυχία, να τον ενθαρρύνουν ή να το γιορτάσουν.
8. Κάνουν κάτι μικρό καθημερινά: Μια έκπληξη, ένα γλυκό σημείωμα, μι ρομαντική βόλτα ή ένα ξεχωριστό δείπνο μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα και να δείξει στον σύντροφός σας ότι τον αγαπάτε και τον υπολογίζετε.

9. Σεβασμός: Ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε σε όλα ή έχετε αντιρρήσεις για μια απόφαση του συντρόφου σας πάντα πρέπει να δείχνετε ότι σέβεστε την προσωπικότητά του, αναγνωρίζετε τα συναισθήματά του και θα τον στηρίξετε αν χρειαστεί.

10. Μην ξεχνάτε να γελάτε! Το χιούμορ είναι σημαντικό για να διατηρηθεί ο έρωτας και η ευτυχία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Οι παλιότερες γενιές ήξεραν ότι πρέπει να διαμορφώσουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και να χρησιμοποιούν το χιούμορ για να βελτιώσουν τη σχέση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου