Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Στα 2,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα



Οριακή αύξηση κατά 19 εκατ. ευρώ σημείωσαν τον Αύγουστο τα «φέσια» του Δημοσίου προς την αγορά. Διαμορφώθηκαν σε 4,676 δισ. ευρώ έναντι 4,657 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορέων της Γενικής Κυβέρνησης φτάνουν τα 3,931 δισ. ευρώ από 3,915 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν τα 745 εκατ. ευρώ εκκρεμών επιστροφών φόρου (742 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο).
Οι φορές με τα μεγαλύτερα χρέη είναι οι συνήθεις ύποπτοι: 2,26 δισ. οφείλουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (εξ αυτών το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων τα 511 εκατ.
και ο ΕΟΠΥΥ το 1,457 δισ. ευρώ). Στα 873 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη νοσοκομείων.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα «με θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη και υπερκάλυψη του στόχου (1,5% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, όπως θα αποτυπωθεί και στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015.

Συνεπώς, για 3η συνεχόμενη χρονιά, η χώρα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η Κυβέρνηση, έτσι, δημιουργεί, μεθοδικά και συστηματικά, διευρυμένους βαθμούς ελευθερίας ώστε να προχωρήσει, σταδιακά, στη συνολική μείωση της φορολογίας και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου