Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ 7,5% σε νέα δημοσκόπηση – Πότε και πως άνοιξε η ψαλίδα με την ΝΔ



Προβάδισμα 7,5 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που καταγράφει επίσης και την δεξαμενή από την οποία αντλούν ψήφους τα δύο κόμματα.
Πιο αναλυτικά, στην δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 27,5% έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει 20%. Τρίτο κόμμα είναι Το Ποτάμι με 7,5% ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή (6,5%), το ΚΚΕ (5,5%), η Ελιά (4%), οι ΑΝΕΛ (2,5%) και η ΔΗΜΑΡ (0,5%). Στην προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το
Σεπτέμβριο, η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα ήταν 6 μονάδες.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Νίκου Μαραντζίδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δημιουργήθηκε σε δύο περιόδους.  Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να προηγηθεί με 4 ποσοστιαίες μονάδες περίπου της ΝΔ, διαφορά που καταγράφηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη διαφορά δεν δημιουργήθηκε την προεκλογική περίοδο αλλά είχε παγιωθεί από τα μέσα της άνοιξης. Στις αρχές του φθινοπώρου, όταν παράγοντες όπως ο ΕΝΦΙΑ αλλά και εσωτερικά προβλήματα στην κυβέρνηση, είχαν αρνητική επίπτωση στην εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ψήφους από τον χώρο των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων καθώς εισπράττει το 30% των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το 13% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και το 12% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ του Ιουνίου 2012. Φαίνεται πως το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο λειτουργεί προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εισπράττει και την ψήφο των απογοητευμένων ή θυμωμένων ψηφοφόρων των δύο κομμάτων της κυβέρνησης.
Περίπου το 10% των ψηφοφόρων της κυβέρνησης το 2012, δηλαδή το 3% του εκλογικού σώματος, μετακινείται απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ. Η μετακίνηση ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό το άνοιγμα της διαφοράς ανάμεσα στα δύο κόμματα. Επίσης, σημαντικές μετατοπίσεις παρατηρούνται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι δύο στους δέκα που ψήφισαν τον Ιούνιο του 2012 δηλώνουν πως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου