Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Έδωσαν 800.000 ευρώ για να πουν ότι στην Ελλάδα υπήρξε μόνον ένας κλέφτης υπουργός



Ένα μεγάλο πλυντήριο που μάλιστα κόστισε 800.000 ευρώ αποδείχθηκε ο αναδρομικός έλεγχος που διενήργησε η Βουλή στα πόθεν έσχες των 455 πολιτικών προσώπων που έχουν διατελέσει υπουργοί από το 1974.Το ποσό που δαπανήθηκε, κάτι λιγότερο από 2.000 για τον κάθε ελεγχόμενο, ως αμοιβή των ορκωτών λογιστών είναι δυσανάλογο με το τελικό αποτέλεσμα καθώς οι δυνατότητες που έδινε ο ίδιος ο νόμος -ψηφίστηκε το 2012- για τον αναδρομικό έλεγχο ήταν ελλιπείς.

Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό όχι γιατί όλοι οι πολιτικοί είναι κλέφτες, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν να στοχοποιείται μόλις ένα πρόσωπο -ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος- ο οποίος μάλιστα ήδη βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση για τοκογλυφία για όλες τις αμαρτίες των πολιτικών της χώρας .
Το αυταπόδεικτο του φιάσκου προκάλεσε την Τρίτη στη Βουλή σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του πρώην προέδρου του σώματος Απόστολου Κακλαμάνη που ήταν και εισηγητής για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου και του προέδρου της επιτροπής Ελέγχου των Πόθεν Έσχες, Γιώργου Καλαντζή.
Ο κ. Κακλαμάνης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Καλαντζή υποστηρίζοντας ότι με δική του ευθύνη δεν έγινε πραγματικός έλεγχος , καθώς δεν ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί και δεν έγιναν διασταυρώσεις με την πραγματική περιουσιακή κατάσταση και τα έξοδα διαβίωσης των υπουργών.
Ο πρώην πρόεδρος, μάλιστα, δεν δίστασε να τα βάλει και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι «επέλεξε για τη θέση έναν φαρμακοποιό για τη θέση και όχι έναν άλλο έμπειρο βουλευτή με γνώσεις νομικής».
Και επειδή πολλές φορές η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, ο κ. Καλαντζής στην απάντησή του επισήμανε ότι ως φαρμακοποιός εκτελεί πιστά τις συνταγές που του δίνουν σημειώνοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος περιόριζε την έρευνα μόνον στα πόθεν έσχες.
Πάντως, ανεξαρτήτως αυτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Καλαντζή, από τον έλεγχο προκύπτει ότι λιγότερες από 10 υποθέσεις χρήζουν περαιτέρω ελέγχου βάσει των προβλεπόμενων από το νόμο. Στην επόμενη συνεδρίασή της η Επιτροπή θα αποφανθεί αν καλύπτεται από τα πρόσθετα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου