Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Προϋπολογισμός... φοροελαφρύνσεων



Χωρίς νέα μέτρα είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το προσχέδιο, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη το πράσινο φως από την τρόικα, προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,9% για το 2015.«Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, χρόνιες -εσωτερικές και εξωτερικές- ανισορροπίες εξαλείφονται, η επιστροφή στις αγορές σταδιακά επιτυγχάνονται» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.Το προσχέδιο του προϋπολογισμού παρουσίασε στη Βουλή ο Χρήστος
ΣταϊκούραςΣύμφωνα με τα όσα δήλωσε από το βήμα της Βουλής, οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 380 εκατ. ευρώ έναντι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης καταβολής αυξημένων αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχων.
   Επιπλέον, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 316 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή οφείλεται, κυρίως, στην επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος και στη μεγέθυνση της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Αντίστοιχα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διαμορφωθεί στα 6,4 δισ. ευρώ, η ανεργία στο 22,5% και o πληθωρισμός στο 0,3%.
    Σύμφωνα με το προσχέδιο διατηρείται και το 2015 η ειδική εισφορά αλληλεγγύς, μειωμένη όμως κατά 30%Στο ίδιο προσχέδιο περιλαμβάνεται και η διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία όμως θα είναι μειωμένη κατά 30%, ενώ οι βασικότερες φοροελαφρύνσεις, που έχουν διαρρεύσει ή ανακοινωθεί επίσημα τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται -άνευ απροόπτου- ότι θα είναι ενσωματωμένες σε αυτό, προβλέπουν:

- τη μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος να παραμένουν ως έχουν

- τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Το συγκεκριμένο μέτρο φέρεται να... έκανε καλό στα δημόσια έσοδα, συμβάλλοντας στο να μειωθούν οι τιμές των αγαθών σε εστιατόρια και καφέ. Πάντως, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επιδίωξη είναι η αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ και η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 19-20%.

Τι θα ισχύει με τους συντελεστές φορολόγησης

Ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υποστήριξε σε δηλώσεις του πως στο προσχέδιο θα περιλαμβάνεται επίσης η αλλαγή -από το 2015- του ανώτατου φόρου φυσικών προσώπων στο 33% από το 42% που είναι σήμερα και του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από το 26%, τροποποιήσεις που εξήγγειλε το Σάββατο και ο κ. Σαμαράς.

Επιπλέον, από τις αρχές του επόμενου έτους δρομολογείται η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για Ι.Χ. αυτοκίνητα, κατοικίες, ασφάλιστρα και η αντικατάστασή τους από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Είναι, επίσης, πιθανή η μείωσή τους σε ποσοστό από 30% έως 50% αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2015.

Άλλες φοροελαφρύνσεις:

- «κούρεμα» έως και κατά 50% των προστίμων για τη μη καταβολή φόρων, κίνηση που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την εισπραξιμότητα, και μείωση κατά 50% των προστίμων που επιβάλλονται για ληξιπρόθεσμα χρέη και μη έγκαιρη πληρωμή των φόρων.

-ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με το σχέδιο να προβλέπει έως 100 μηνιαίες δόσεις για ποσά μέχρι 15.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από το εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών ανάψουν το πράσινο φως, αλλά και από τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού. Το τελευταίο εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την τρόικα, ενώ δεν ξεπερνάει τα 900 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών (και) για το μέγεθος της «μαύρης τρύπας» θα κρίνουν την πορεία των φοροαπαλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου