Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Αν μπει στις πόλεις ο Έμπολα, θα είναι ανεξέλεγκτος



Δραματική προειδοποίηση για την εξάπλωση του ιού Έμπολα απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα την ώρα που τα κρούσματα πληθαίνουν παγκοσμίως κι έχουν σκορπίσει πλέον παντού τρόμο και ανησυχία.
«Εμείς προειδοποιούμε ότι η ασθένεια κινείται από τις αγροτικές περιοχές στις μεγάλες πόλεις και ότι μόλις μπει στις πόλεις, θα ήταν πολύ δύσκολο να ελεγχθεί» τονίζουν οι Γιατροί και προσθέτουν: «Έχουμε μιλήσει με τον ΟΗΕ μέχρι σήμερα έως τέσσερις φορές, κι
έχουμε επισημάνει τους κινδύνους».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γνωρίζουν τον Έμπολα στην Αφρική από το 1995. Τότε όμως, πριν ξεσπάσει η σημερινή επιδημία ο αριθμός των θανάτων που σημειώνονταν ήταν από 300-350 το χρόνο.
Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε σε 8.914 τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί σε όλες τις πληγείσες χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, Νιγηρία και ιδιαίτερα χώρες της δυτικής Αφρικής όπως η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα) και σύμφωνα με τις προβλέψεις ο αριθμός των μολυσμένων τον Δεκέμβριο θα μπορούσε να φθάσει τα 10.000 κρούσματα την εβδομάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία αυτά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν σημάνει συναγερμό. «Είναι ένα επείγον θέμα. Προειδοποιούμε τον ΟΗΕ ότι είναι μια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη».
Μόνο οι ΗΠΑ και η Κούβα έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της επιδημίας
Επί του παρόντος, μεταξύ των τριών χωρών, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στην Αφρική έχουν στη διάθεση τους συνολικά 550 κλίνες για τη θεραπεία του Έμπολα και ο Ερυθρός Σταυρός έχει πάνω από 3.000 εθελοντές. Αν ο ΠΟΥ προβλέπει ότι πάνω από 9.000 κρούσματα θα εμφανιστούν αυτή την εβδομάδα οι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι για την αντιμετώπιση του ιού είναι κάτι περισσότερο από ανεπαρκείς.
«Προς το παρόν οι μόνοι που δείχνουν να κάνουν κάτι σοβαρό είναι οι ΗΠΑ και η Κούβα, που διαθέτουν προσωπικό και κονδύλια» υποστηρίζουν οι Γιατροί. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι η χώρα του θα στείλει 3.000 στρατιώτες στην Αφρική για την καταπολέμηση του ιού και θα θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που «περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός αεροδιαδρόμου για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, την κατασκευή έως 17 νοσοκομείων στις πληγείσες περιοχές, με 100 κρεβάτια το καθένα, καθώς και την εκπαίδευση 500 επαγγελματιών υγείας κάθε εβδομάδα. Από την πλευρά της, η Κούβα ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα, ότι προορίζονται για την αποστολή στη Δυτική Αφρική 461 γιατροί και νοσηλευτές για να βοηθήσουν τις χώρες που πλήττονται από τον ιό.
Πέρα από τον Ατλαντικό, «η Ισπανία έχει συνεισφέρει σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ ενώ έχει δεσμευθεί για τη διάθεση επιπλέον δυόμιση εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες των πληγέντων χωρών», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον υπάρχει και η  αμερικανική πρόταση που ήρθε στο φως και σύμφωνα με την οποία θα επιτραπεί η χρήση των στρατιωτικών βάσεων στο Ρότα και το Μορόν για τους 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες που θα πολεμήσουν τον ιό στη Σιέρα Λεόνε.
Το σχέδιο των ΗΠΑ μελετά τη χρήση των βάσεων της Σεβίλλης και του Κάντιθ στο δρόμο προς την Αφρική για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και να  επιτρέπουν έτσι στους στρατιώτες στη Σιέρα Λεόνε να διανυκτερεύσουν εκεί αρκετές νύχτες.
Εν τω μεταξύ, η επιδημία του ιού Έμπολα συνεχίζει να εξαπλώνεται και όπως προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον ΟΗΕ, «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Η μετάδοση της νόσου εξελίσσεται με μια πρωτοφανή ταχύτητα και ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία από την πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου