Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

«Άνθρωποι»



Της Ιωάννας Στιντσούδη

Είναι εκεί έξω… Μπορείς να τους συναντήσεις οπουδήποτε. Είναι πολλοί, μα ταυτόχρονα δεν τους βρίσκεις εύκολα. Αόρατοι στο φως της ημέρας, που, μόνο αν ξεφλουδίσεις τη ψυχή τους, θα διακρίνεις μια εσωτερική λάμψη, μια πηγαία μεγαλοπρέπεια. Πιστεύουν στο καλό και το αίσιο, αναπλάθοντας τον κανόνα, αρνούμενοι να δεχτούν ότι αποτελούν την εξαίρεση. Διότι, πλέον, λίγοι είναι οι «άνθρωποι».
Είναι εκείνοι που αρνούνται να υποκύψουν στην ευκολία της αυτο –αλλοίωσης και
επιμένουν να αγωνίζονται για την καλοσύνη και την ανιδιοτέλεια, με μόνο συμφέρον το αίσθημα της ικανοποίησης από την άδολη προσφορά. Νιώθεις ευλογημένος όταν σου προσφέρουν μια θέση στη ζωή τους. Μα κοίταξε να είσαι προσεκτικός, μήπως η καχυποψία σου δεν  επιτρέψει να ανατείλει η λάμψη τους.
Η κρίση αποτελεί μια αφορμή να επαναπροσδιορίσουμε τις πραγματικές αξίες της ζωής και να κατανοήσουμε πόσο ανάγκη έχουμε ο ένας τον άλλον. Να δώσουμε τα χέρια μας, να μοιραστούμε τα προβλήματά μας και να αλληλοβοηθούμαστε, συμπληρώνοντας τα κενά του ενός και του άλλου.
Όλα αυτά, βέβαια, φαντάζουν ουτοπικά, με τόση «λασπολουσία» στην κοινωνία μας και τόσα λουκέτα στις πύλες της ψυχής μας. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε πως άνθρωποι ακόμη υπάρχουν!
Είναι αυτοί που θα σου απλώσουν το χέρι τους για να βγεις από το βούρκο, και όχι εκείνοι που θα σε κλωτσήσουν την ώρα που είσαι ήδη γονατισμένος. Πολλοί θα κινδυνολογήσουν κριτικάροντας τον εθελοντισμό και τη ροπή προς το να πράττει κανείς το καλό, με αποτέλεσμα να γίνονται στόχαστρο σχολίων.
Και αυτό γιατί; Λόγω της αδυναμίας και της άρνησης ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι.. Διότι, κάπου βαθιά μέσα μας, πιστεύουμε πως εμείς δε θα μπορούσαμε να κάνουμε το καλό, χωρίς κάποια ιδιοτέλεια.
Όσο υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ, θα υπάρχει ελπίδα να αλλάξει ο κόσμος μας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από την κρίση σε ηθικές αξίες και ιδανικά. Ας μην αφήνουμε τη διαφθορά να μας κλείνει τα μάτια εκεί που υπάρχουν καθαρά νερά. Όσο έχουμε ακόμη  πίστη στο καλό και στην όμορφη πτυχή της ζωής, η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ είναι δυνατό να επανέλθει.

Πηγή: http://trionymo.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου