Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Μαχαίρι στους μισθούς του Δημοσίου



Μεγάλες αλλαγές στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων προωθεί η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, αναμένονται μειώσεις σε ποσοστό 2%-12% για περισσότερους από 600.000 δημοσίους υπαλλήλους, με τον βασικό μισθό να πέφτει στα 680 ευρώ.
Μειώσεις της τάξεως του 2%-12% θα υποστούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων Ταυτόχρονα, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι
και όσοι έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές θα περιμένουν την ανακοίνωση των νέων ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν, για να δουν νέες αυξημένες αποδοχές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θα διορίζονται ο μισθός θα ανέρχεται στα 680 ευρώ τον μήνα, από τα 780 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα.

Η δεύτερη αλλαγή στο μισθολόγιο του Δημοσίου είναι να αυξηθεί η διαφορά αποδοχών ανάμεσα στους αποφοίτους Λυκείου και στους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για τις διοικητικές θέσεις, αλλά και σε καθηγητές, πανεπιστημιακούς, δασκάλους και γιατρούς του ΕΣΥ, κάτι που αποτελεί οδηγία της τρόικας. Για αυτόν τον λόγο, στο νέο ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπεται και μια πέμπτη κατηγορία προσωπικού, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικών γνώσεων.

Ανάμεσα στα δεκάδες σενάρια που έχουν επεξεργαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χρήστος Σταϊκούρας, το επικρατέστερο, σύμφωνα με το «Βήμα», προβλέπει:

• Μείωση βασικού μισθού για τους εργαζόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 680 ευρώ. Αυτόματα συμπαρασύρονται προς τα κάτω και οι αμοιβές των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα 748 ευρώ τον μήνα από 858 σήμερα.

• Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης οι μειώσεις θα είναι της τάξεως του 4%, δηλαδή ο μισθός μειώνεται στα 996 ευρώ (από 1.037 σήμερα). Για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με μείωση 2%, ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 1.070 ευρώ (από 1.092 σήμερα).

• Προβλέπεται ειδικό μισθολόγιο για δασκάλους και καθηγητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου