Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

"Γέφυρες με Βρυξέλλες και Βερολίνο χτίζει ο Τσίπρας"



Αντί για πρόωρη απεμπλοκή από τη δανειακή σύμβαση και χαλάρωση της λιτότητας, η κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να διαπραγματευτεί νέα στήριξη ή ακόμη χειρότερα, ίσως αναγκαστεί να δεχτεί ακόμη 15 μήνες σκληρής επιτήρησης από το ΔΝΤ, σε αντάλλαγμα για κονδύλια 12 δισ. ευρώ.
Αυτό αναφέρει ο Economist, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές της Ελλάδας είναι αρκετά θολές λόγω της πολιτικής αστάθειας. Ο πρωθυπουργός χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, αλλιώς θα
προκηρυχθούν εκλογές.

Ωστόσο η κυβέρνηση υπολείπεται 26 βουλευτών για να πετύχει τον στόχο να παραμείνει στην εξουσία, ενώ ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές και ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – όπως υποστηρίζει το άρθρο – ίσως αποφασίσουν τελικά να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα από 4 ως 8 ποσοστιαίες μονάδες και φαίνεται πλέον βέβαιο πως σε περίπτωση εκλογών θα έχει το προβάδισμα. Το ζήτημα είναι αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταφέρει να σχηματίσει συμμαχία με άλλα αριστερά κόμματα, υποστηρίζει το άρθρο, κάνοντας αναφορά σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Ο 40χρονος Τσίπρας χτίζει γέφυρες με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, αναφέρεται επίσης. Συνεχίζει να πιέζει για διαγραφή τουλάχιστον του μισού χρέους της χώρας που έχει σκαρφαλώσεις στο 175% του ΑΕΠ.

Ωστόσο ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν, σύμφωνα με τον Economist, πως δεν παρουσιάζεται πλέον τόσο αδιάλλακτος από τις θέσεις του, όσο το 2012, όταν έλεγε πως θα σκίσει το «βάρβαρο μνημόνιο».

Ο κ. Τσίπρας έχει καταβάλλει προσπάθεια να καθησυχάσει τους πιθανούς επενδυτές ότι και σε περίπτωση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα είναι φιλικός προορισμός για επενδύσεις – αν και τα hedge funds που οδήγησαν στις αθρόες πωλήσεις κρατικών ομολόγων ίσως δεν έχουν πειστεί.

Πηγή: Economist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου