Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Φόβοι για παγκόσμια επιδημία Έμπολα. – Συναγερμός από ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ



Η επιδημία του ιού Έμπολα «βρίσκεται πολύ μπροστά μας, πηγαίνει πιο γρήγορα από εμάς και είναι έτοιμη να κερδίσει την κούρσα», δήλωσε ο Αντονι Μπάρμπερι μέσω τηλεδιάσκεψης από την πρωτεύουσα της Γκάνα, Άκρα, όπου η αποστολή του ΟΗΕ έχει το γενικό αρχηγείο της.
«Ο Εμπολα έχει μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με εμάς», δήλωσε ο Μπάνμπερι, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό της επείγουσας δράσης κατά του Εμπολα (UNMEER), κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του
Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στην επιδημία.
«Είτε σταματάμε τον Έμπολα τώρα ή θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή κατάσταση για την οποία δεν έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης», προειδοποίησε.
Υπενθυμίζοντας τις τελευταίες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κάνουν λόγο για την εμφάνιση 5.000 έως 10.000 νέων κρουσμάτων κάθε εβδομάδα στη Δυτική Αφρική από τον Δεκέμβριο, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη από 7.000 κλίνες στα κέντρα νοσηλείας, αλλά μέχρι τότε (τον Δεκέμβριο), σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, δεν θα έχουμε παρά περίπου 4.000 κλίνες» και χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για τη διαχείρισή τους.
«Υπάρχουν πολλές κακές ειδήσεις για τον Έμπολα, αλλά η καλή είδηση είναι ότι ξέρουμε πώς να τον σταματήσουμε», πρόσθεσε ωστόσο ο Μπάνμπερι. «Οφείλουμε να νικήσουμε τον Έμπολα και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Κάθε ημέρα που περνά αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών».
Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην Δυτική Αφρική, όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 5.000 έως 10.000 νέα κρούσματα θα εμφανίζονται κάθε εβδομάδα από τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ, ο αριθμός των νεκρών είναι 4.447 επί 8.914 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.
Η διαφωνία των ειδικών
Κι όλα αυτά την ώρα που οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης και την πιθανή μετάλλαξη του ιού. Από τη μία οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζουν πως το νέο στέλεχος, εφόσον προκύψει από τη μετάλλαξη του Εμπολα, δεν μπορεί να μεταδίδεται από αέρος, επισημαίνοντας ότι η μετάδοση του ιού γίνεται μόνο μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά του ασθενούς. Από την άλλη, επιδημιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή αερογενή μετάδοση.
Σε επιφυλακή και η ΕΕ
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC) που περικλείονται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έφτασε στις ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αφρική θα κυμανθεί μεταξύ 550.000 και 1.400.000 έως τον Ιανουάριο του 2015.
Σε αυτήν καταγράφεται πρόβλεψη για δραματική απώλεια ανθρώπινων ζωών και μία άνευ προηγουμένου επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου στις κοινωνίες ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου.
Από την Ε.Ε. σχεδιάζεται ήδη η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού συντονιστικού οργάνου ειδικά για τις αερομεταφορές μεταξύ ευρωπαϊκών πρωτευουσών και «κόμβων διακίνησης» φορέων του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Στην επιχείρηση αυτή ενδέχεται να συμμετάσχουν στρατιωτικά και μη μέσα μεταφοράς, τα οποία θα ενεργοποιούνται είτε βάσει προγράμματος είτε κατόπιν σχετικού αιτήματος για την επείγουσα αερομεταφορά προσωπικού και εμπορευμάτων. Τονίζεται, όμως, ότι η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO) χαράζει τη συλλογική αντίδραση της Ε.Ε. σε αυτή την κρίση και η καταφυγή σε στρατιωτικά μέσα θεωρείται έσχατη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου