Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Η Βρετανία δεν στηρίζει τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο



Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στη Μεσόγειο για έρευνες και διάσωση μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, ενώ εντός της εβδομάδας τερματίζεται η ιταλική ναυτική επιχείρηση Mare Nostrum, χάρη στην οποία διασώθηκαν περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι μέσα σ' ένα χρόνο.
Η ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του βρετανού υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον ότι πολλές περιοχές της Βρετανίας είναι «υπό την πολιορκία» μεταναστών.


Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως η θέση της κυβέρνησης διατυπώνεται στην απάντηση που είχε δοθεί πρόσφατα στη Βουλή των Λόρδων από την υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζόις Ανελάι.

«Δεν υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που προβλέπεται να διεξαχθούν στη Μεσόγειο» είχε διαμηνύσει η Τζ. Ανελάι στην απάντησή της, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής των Λόρδων. Είχε επισημάνει ότι η θέση της κυβέρνησης Κάμερον είναι να επικεντρωθεί στις χώρες προέλευσης και να αγωνιστεί εναντίον όσων εξασφαλίζουν τον λαθραίο διάπλου των μεταναστών.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις δημιουργούν έναν ακούσιο 'παράγοντα έλξης', καθώς ενθαρρύνουν περισσότερους μετανάστες να επιχειρήσουν τον επικίνδυνο διάπλου της θάλασσας και οδηγούν συνεπώς σε περισσότερους τραγικούς και άχρηστους θανάτους» υποστήριξε η υφυπουργός Εξωτερικών.

Η Ε.Ε. ετοιμάζεται να αρχίσει την επιχείρηση «Τρίτων» με περιπολίες στη Μεσόγειο την 1η Νοεμβρίου. Στόχος είναι η συγκεκριμένη επιχείρηση να βοηθήσει, αλλά όχι να υποκαταστήσει «τη συνέχιση των σημαντικών προσπαθειών» που καταβάλλονται από τις ιταλικές αρχές, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου