Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Γιατί το ελληνικό Δημόσιο λειτουργεί αφύσικα



Ως γνωστό, χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι, με ή χωρίς τους/τις συζύγους τους,  έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού από το 2009 συνολικά 1,45 δισ. ευρώ.
Κατά μέσο όρο, το κάθε έμβασμα ήταν αξίας 275.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 329 έστειλαν εμβάσματα που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ έκαστος.

Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων
, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.
Ο αριθμός των 5.260 ατόμων προκύπτει από το ότι, τον Δεκέμβριο του 2013 ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν χρηματικά εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού. Με λίγα λόγια, αυτοί που έστειλαν 100.000 ευρώ πάρα ένα cent δεν είναι χαρτογραφημένοι.
Από τους συνολικά 5.260, οι 415 εξ αυτών έχουν αποχωρήσει από τις υπηρεσίες τους, νομίζοντας ότι θα σταματήσει η έρευνα σχετικά με το που βρήκαν τα ποσά αυτά.  Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, θα διενεργηθεί, η διερευνάτε αυτή τη στιγμή, πως απέκτησαν αυτά τα χρήματα.
Ορισμένες παρατηρήσεις
Καταρχάς, δεν νομίζω αυτά τα ευρήματα να εκπλήσσουν κανέναν (εκτός από την αριστερά). Ναι μεν όλοι μας δεν είχαμε στοιχεία τόσα χρόνια ώστε να αποδείξουμε το ότι οι του δημοσίου ζουν καλύτερα από τους περισσότερους πολίτες αυτής της χώρας, άλλα δεν χρειαζόταν και πολύ ψάξιμο γνωρίζοντας την ζωή που έκαναν ορισμένοι (και κάνουν ακόμα).
Και βέβαια, ακόμα δεν ξέρουμε πόσοι του δημοσίου τομέα έχουν εκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις σε Ελληνικές τράπεζες, που έτυχε να μην τα στείλουν στο εξωτερικό. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια όλοι μας έχουμε διαβάσει περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων της δεκάρας (νοώντας έβγαζαν τρεις και εξήντα) που βρέθηκαν με μερικά εκατομμύρια ευρώ στην καθισιά τους.
Για μένα, δεν χρειάζεται να πάτε πιο μακριά για να καταλάβετε γιατί έχει πτωχεύσει αυτή η χώρα. Μιλάμε για μόνο 5.260 ψυχές του δημοσίου, χωρίς να συμπεριληφθούν δεκάδες χιλιάδες άλλοι του δημοσίου, χωρίς να συμπεριλάβουμε τους παρατρεχάμενους του πολιτικού συστήματος, της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και ένας θεός ακόμα ξέρει πόσες κατηγορίες δεν έχω αναφέρει.
Εν ολίγοις, η διαχρονική λεηλασία της χώρας από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν περιγράφεται. Και βέβαια είναι ο ίδιος δημόσιος τομέας προσώπων με 500τμ σπίτια και υπηρετικό προσωπικό (ονόματα δεν λέμε), που τώρα το παίζει ότι νοιάζεται για τα δικαιώματα (τα κεκτημένα πάντα) του δημοσίου τομέα κτλ.
Ένα πολύ ωραία σχόλιο χτες στο FaceBook του φίλου μου του Γιώργο (@George Billinis) είναι το έξης:
Γιατί νομίζετε δεν ψάχνουν τις διάφορες λίστες; Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό είναι πολιτευτές, υψηλόβαθμα υψηλόμισθα στελέχη του στενού και ευρύτερου δημοσίου, καθώς και τα κάθε λογής αρπακτικά του δημοσίου (υπάλληλοι πολεοδομίας, εξεταστές οδήγησης, μέλη ελεγκτικών μηχανισμών, τελωνείων, εφοριών κλπ).

Το ίδιο θα διαπιστώσετε αν ερευνήσετε ποιοί είναι οι κάτοχοι των μεγάλης επιφάνειας διαμερισμάτων και μεζονετών σε νότια και βόρεια προάστια. Πάλι οι ίδιοι είναι. Αυτοί αποτελούν τη πλουτοκρατία που αναμασά συνέχεια η αριστερά, αλλά δεν το ... ξέρουν. Ελάχιστοι επιχειρηματίες έχουν πλέον οικονομική δυνατότητα αντίστοιχη των παραπάνω. Η μεγάλη πλειοψηφία χρωστά παντού
.

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Και αυτό λέει πολλά, διότι σπάνια ταυτίζομαι 100% με τον συνονόματό μου.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου