Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ανω-κάτω στη ΝΔ με το "χρίσμα" Σαμαρά σε Βορίδη.Στα χαρακώματα οι βουλευτές.



Η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη σε θέση πρωθυπουργεύοντος στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, λόγω της απουσίας του κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μιλάνο προκαλεί ήδη εύλογα ερωτηματικά, ανησυχία και έντονο εκνευρισμό σε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Βλέπουν, ξαφνικά, τον υπουργό Υγείας να επιλέγεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ενόψει μιας δύσκολης κοινοβουλευτικής μάχης έναντι άλλων 8 συναδέλφων του υπουργών, οι οποίοι ιεραρχικά προηγούνται το ερώτημα που τίθεται σε όλες τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις είναι ένα:
Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κόμματος.
Η αλήθεια είναι πως στο προσκήνιο, κανείς βουλευτής της ΝΔ δεν έχει ακόμη εκφραστεί αρνητικά για την απόφαση αυτή του κ. Σαμαρά. Μόνο η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε: «νομίζω πως εδώ έκαναν λάθος οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά». Δεν εστίασε όμως την κριτική της στο πρόσωπο του κ. Βορίδη αλλά στο θεσμικό κομμάτι της επιλογής του πρωθυπουργού να απουσιάζει από την έναρξη της συζήτησης, κάτι που παραβιάζει το εθιμικό δίκαιο της Βουλής και όχι κάποια διάταξη του κανονισμού και προσέθεσε πως καλύτερα θα ήταν η συζήτηση να έχει ξεκινήσει Παρασκευή και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Ακόμα και σε ιδιωτικές συνομιλίες τους πάντως βουλευτές της ΝΔ είναι πολύ επιφυλακτικοί ως προς τα σχόλια και τις εκτιμήσεις τους. Κάποιοι κινούνται στη γραμμή της κυρίας Μπακογιάννη, λέγοντας πως θα ήταν καλύτερο ο κ. Σαμαράς να βρισκόταν στη Βουλή στο μεγαλύτερο διάστημα της συζήτησης, ως είθισται, ενώ κάποιοι το βλέπουν πιο πρακτικά, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να σπαταλήσει πολύ χρόνο σε αυτή τη διαδικασία, δικαιολογώντας επί της ουσίας την απουσία του κ. Σαμαρά στο Μιλάνο. Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι που απλά επιλέγουν να μην σχολιάσουν.
Είναι πάντως γνωστό σε όλους τους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ πως η επιλογή του Μάκη Βορίδη έχει καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν έγινε μόνο στη βάση του ότι είναι ένας «πολύ καλός ρήτορας», όπως έλεγε στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο κ. Σαμαράς δημιουργεί έναν δελφίνο… στον κόρφο του, καθώς η αναγόρευση του κ. Βορίδη σε κεντρικό παίχτη της ΝΔ δημιουργεί περίεργους συσχετισμούς στα γαλάζια τεκταινόμενα.
Έτσι και το γεγονός πως πολλοί γαλάζιοι βουλευτές επιλέγουν… να κάνουν τις πάπιες, επιλέγοντας την οδό του μη σχολιασμού ή της επίκλησης της θεσμικής τάξης, προδίδει πως υπάρχει μια αμηχανία στη γαλάζια στελεχιακή βάση από την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού.
Και επίσης, καταδεικνύει πως, αν δούμε λίγο πιο μακριά, οι συσχετισμοί για την επόμενη μέρα δεν είναι διαμορφωμένοι, όσο και αν πολλοί φοβούνται πως η ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα ηττηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρακτικά, η αμήχανη στάση των βουλευτών της ΝΔ μπροστά σε αυτή την απόφαση του Μαξίμου θυμίζει άσκηση ισορροπίας σε ένα πολύ ασταθές περιβάλλον.
Και το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χαρακώματα για τη μάχη που θα δοθεί, μετά από ενδεχόμενες εκλογές ήττας, ήδη σκάβονται ενώ παράλληλα καταστρώνονται επιτελικά σχέδια για επίθεση και άμυνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου