Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ποιες εταιρείες-κολοσσοί ενδιαφέρονται για τα πετρέλαια της Ελλάδας.



Περίπου 25 πετρελαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, επεξεργάζονται -μέσω του data room- τα δεδομένα του διαγωνισμού που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες και αφορά στις έρευνες πετρελαίου και αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Ουσιαστικά, τα προς δημοπράτηση πετρελαϊκά οικόπεδα βρίσκονται:
- στο Ιόνιο και συγκεκριμένα μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, σε μια περιοχή που
θεωρείται ως η γεωλογική συνέχεια αντίστοιχων ενεργών πετρελαϊκών συστημάτων της Ιταλίας
- στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, για την οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει προβληματισμός επειδή τα δεδομένα από τις έρευνες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί είναι πολύ αραιά.
Περίπου 15 ενεργειακοί κολοσσοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα πετρέλαια σε Ιόνιο, Κρήτη και Δυτική ΕλλάδαΠαρ’ όλα αυτά, ισχυρό παραμένει το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για αυτές τις «μη ώριμες» -όπως χαρακτηρίζονται- περιοχές, ιδιαίτερα από μεγάλες εταιρείες, οι οποίες, εάν θεωρήσουν ότι αυτές έχουν προοπτική, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να επενδύσουν. Πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου, οι οποίες πάντως θα μπορούσαν να βάλουν στο στόχαστρό τους τα οικόπεδα του Ιονίου, όπως έχει κάνει για παράδειγμα η Shell, που δραστηριοποιείται ενεργά στην Αλβανία.

Τεράστιο ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες είναι υψηλό και έγινε φανερό στο πλαίσιο του συνεδρίου Adriatic & Balkans Oil & Gas Summit, όπου το παρών έδωσαν εταιρείες-κολοσσοί απ’ όλον τον κόσμο.

Πρόκειται για τους εξής ομίλους:
- Ελληνικά Πετρέλαια
- Energean Oil & Gas
- Marathon Oil International
- Gazprom Neft
- Exxon Mobil

- Chevron
- Shell
- Statoil
- Oil and Natural Gas Corporation Ltd
- Eni (ιταλικών συμφερόντων)

- Repsol (ισπανική)
- Petronas (μαλαισιανή)
- E.ON και RWE (γερμανικές)
- Enel (ιταλική)
- Anadarko Petroleum

- Bankers Petroleum
- Dana gas (αραβικών συμφερόντων)
- Tullow Oil
- RWE Dea (γερμανικών συμφερόντων)
- OMV

- Petroceltic
- Petromanas
- Gripen Oil & Gas
- Hunt Oil
- INA (Κροατία)

Έρχεται το γεωτρύπανο

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Energean Μαθιός Ρήγας στο συνέδριο «Balkans & Adriatic Oil & Gas Summit», μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο να ξεκινήσει εργασίες, σε πρώτη φάση, στον Πρίνο.

Η εταιρεία ενδιαφέρεται έντονα πρωτίστως για τον διαγωνισμό που αφορά στους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της προσελκύουν και τα τρία χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα. Ουσιαστικά, τα τελευταία, όπως σημείωσε ο κ. Ρήγας, αποτελούν τη φυσική συνέχεια των παραχωρήσεων σε Ιωάννινα και Κατάκολο, που ήδη έχουν δοθεί στην εταιρεία. Ας σημειωθεί ότι στόχος της επιχείρησης είναι η παραγωγή από την περιοχή του Πρίνου να αυξηθεί στα 5 έως 10 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου