Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Φωτιά και θάνατος στο ελληνικό χωριό της Ουκρανίας



Τους πρώτους νεκρούς της από όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία μετράει από χθες η ελληνική κοινότητα της χώρας. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους στο Σαρτανά, ένα χωριό σε απόσταση 10 χλμ. από τη Μαριούπολη όπου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι ελληνικής καταγωγής. «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με τον πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Δημήτρη Παπανδρέου, ο οποίος επιβεβαίωσε πως μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν έλληνες ομογενείς. Ολμοι που εκτοξεύτηκαν όπως όλα δείχνουν από φιλορώσους αυτονομιστές έπεσαν στον
κεντρικό δρόμο του χωριού κοντά στο νεκροταφείο, την ώρα που δεκάδες κάτοικοι επέστρεφαν από κηδεία.

Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ. Επισήμως, Κίεβο και φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν συμφωνήσει σε εκεχειρία από τις 5 Σεπτεμβρίου. Οι παραβιάσεις της όμως είναι καθημερινές και το χωριό Σαρτανά βρίσκεται, όπως επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, πολύ κοντά στην «πρώτη γραμμή του μετώπου». Ο ίδιος βρέθηκε χθες πολύ κοντά στον κίνδυνο. Γύρω στη 1.30 το μεσημέρι, μετέβη οδικώς μαζί με τον δήμαρχο του Σαρτανά Στέφανο Μάχσμα και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάντρα Προτσένκο, στο Ταλακόφκα, το πιο προκεχωρημένο σημείο του μετώπου, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων βορειοανατολικά του Σαρτανά. «Ολα ήταν ήσυχα εκείνη την ώρα, δεν υπήρχε ένταση» είπε στα «ΝΕΑ». Οι καλές καιρικές συνθήκες όμως και ο καθαρός ορίζοντας που προσφέρονται για επιθέσεις με όλμους, ώθησαν τους αξιωματούχους να επισπεύσουν την αναχώρησή τους, στη 1.45 μ.μ. Ενα τέταρτο αργότερα έπληξαν οι όλμοι το Σαρτανά, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους. Ο έλληνας πρόξενος θα επιχειρήσει σήμερα να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τα θύματα και να επισκεφθεί τους τραυματίες στο νοσοκομείο της Μαριούπολης όπου μεταφέρθηκαν.

«Παγωμένη σύγκρουση»


«Δυστυχώς» επεσήμανε, «αυτά είναι επεισόδια που θα συμβαίνουν διότι έχουμε εισέλθει σε μια "παγωμένη σύγκρουση" στην περιοχή». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι - ουκρανοί στρατιώτες, αυτονομιστές και άμαχοι - έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ανατολική Ουκρανία από όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις στην περιοχή, τον Απρίλιο. Τουλάχιστον 50 ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μετά την επίσημη εφαρμογή της εκεχειρίας. Μόνο χθες έχασαν τη ζωή τους στην Ανατολική Ουκρανία επτά στρατιώτες, οι έξι από νάρκες.

ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ. Την ίδια ώρα στο Κίεβο, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε μία σειρά νόμων με σκοπό την πάταξη της διαφθοράς και τη μεταρρύθμιση του θεσμού του γενικού εισαγγελέα, ώστε να αφαιρεθούν δικαιώματα που του είχαν δοθεί από τον Στάλιν. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές έχουν οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου. Οι βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν όμως ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς έξω από το Κοινοβούλιο αναγκάζοντας τα μέλη του να διακόψουν πρόωρα τις εργασίες, αποδεικνύουν ότι ο δρόμος προς αυτές δεν θα είναι απρόσκοπτος.
Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μάσκες και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και αλυσίδες, πέταξαν στο κτίριο της Βουλής πέτρες, καπνογόνα, αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες και βολίδες αεροβόλων. Νωρίτερα, το εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα είχε πραγματοποιήσει συγκέντρωση κοντά στο Κοινοβούλιο καλώντας τους βουλευτές να αναγνωρίσουν με νόμο μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη εθνικιστική οργάνωση από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον Ουκρανικό Ανταρτικό Στρατό. Τόσο το Σβόμποντα όσο και ο (ακροδεξιός) Δεξιός Τομέας αρνήθηκαν τη συμμετοχή οπαδών τους στα επεισόδια, οι ξένοι ανταποκριτές διέκριναν πάντως σαφές εθνικιστικό «χρώμα» στους ταραξίες.


Παγιδευμένοι
Το χωριό Σαρτανά μετρά 233 χρόνια ζωής, ιδρύθηκε εκ θεμελίων από έλληνες ομογενείς που έφυγαν μαζικά από το Χανάτο της Κριμαίας με κατεύθυνση την Αζοφική. Παγιδευμένοι καθώς είναι ανάμεσα στις γραμμές των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, οι κάτοικοι είχαν εκφράσει τελευταία στον ελληνικό Τύπο την ανησυχία τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου