Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Η μπύρα βοηθάει στην ενίσχυση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας



  Eρευνητές στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον διαπίστωσαν ότι η xanthohumol, ένα  φαλβονοειδές που βρίσκεται μόνο στον λυκίσκο, μπορεί να βελτιώσει την μνήμη και τα πρότυπα σκέψης.  Ο σκοπός της έρευνας, που έγινε σε ποντίκια, ήταν να διερευνηθεί αν τα φλαβονοειδή μπορούν να επιβραδύνουν την παλμιτουλίωση-μια φυσική διαδικασία που αφορά στην υποβάθμιση της μνήμης σε ζώα και ανθρώπους.Τα φλαβονοειδή είναι μια κατηγορία χημικών ενώσεων που βρίσκεται μόνο στα φυτά. Η xanthohumol είναι μια ιδιαίτερα σπάνια ουσία που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής μόνο στον λυκίσκο. Μια ομάδα
νέων και ηλικιωμένων ποντικιών υποβλήθηκε σε διατροφή οκτώ εβδομάδων με xanthohumol και στη συνέχεια έγιναν μια σειρά από δοκιμές για να διαπιστωθεί αν βελτιώθηκε  ή όχι η χωρική μνήμη και η γνωστική ευελιξία τους. Στα νεότερα ποντίκια η γνωστική ευελιξία είχε βελτιωθεί σημαντικά. Από την άλλη όμως, τα μεγαλύτερα ποντίκια δεν επηρεάστηκαν καθόλου από την δράση του φλαβονοειδούς.
Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά από την μία, αλλά από την άλλη για να έχουν αποτέλεσμα σε κάποιον άνθρωπο θα πρέπει αυτός να καταναλώσει περίπου 2.000 λίτρα μπύρας την ημέρα! Μόνο έτσι θα  πάρει την ίδια δόση ξανθοχυμόλης που χορηγήθηκε στα ποντίκια. Ακόμα και έτσι όμως, θετικό αποτέλεσμα είναι πιθανότερο να έχουν μόνο οι νεότεροι οργανισμοί.  Η μελέτη αύξησε τις ελπίδες της επιστημονικής κοινότητας ότι μια μέρα  θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την μείωση μνήμης και τα γνωστικά προβλήματα των ανθρώπων. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Behavioural Brain Research.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου