Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ουραγός της Ευρώπης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας



  Σε μία χώρα που, διαχρονικά, όλοι ανεξαιρέτως διατείνονται ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας», γίνονται πολύ λίγα για να υποστηριχτεί η μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση η οποία βρίσκεται σε πολύ δυσμενέστερη θέση από την ευρωπαϊκή ΜμΕ. Δεν είναι τυχαίο το ότι η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση έχει τις χειρότερες επιδόσεις, σε όλους τους επιμέρους δείκτες, σε σύγκριση με το μέσο όρο των επιδόσεων των ευρωπαϊκών ΜμΕ. 

  Μετά την έκθεση της Τask Force και τις προτάσεις που κατέθεσε ο επικεφαλής της Oμάδας, Χ. Ράϊχενμπαχ, στις 23 Σεπτέμβριου, ήρθε και η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Μικρομεσαίες Επιτροπής, που κάνει ακριβώς τις ίδιες διαπιστώσεις για το περιβάλλον στο οποίο δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης οι ελληνικές ΜμΕ. 
  Οι Ευρωπαίοι στην Έκθεσή τους επισημαίνουν αυτά που ήδη είναι γνωστά: την έλλειψη ρευστότητας, την υπερφορολόγηση, την αποτρεπτική γραφειοκρατία, το εσωστρεφές προφίλ και τις αδυναμίες στη πρόσβαση της διεθνούς αγοράς.

Αυτό όμως που δεν έχει τονιστεί, παρότι υπογραμμίζεται από τους αναλυτές, είναι η μεγάλη υστέρηση στην πολιτική που εφαρμόζεται για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.  Δεν υπάρχει ένας τομέας παρέμβασης και δράσης για τη στήριξη των μικρομεσαίων ( SBA – Small Business Act for Europe), που οι ελληνικές επιδόσεις να είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Κυρίως όμως, όπως επισημαίνεται, η υστέρηση από ελληνικής πλευράς αφορά τρεις κρίσιμους τομείς: τη δεύτερη ευκαιρία, την πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και τη διεθνοποίηση.  Μάλιστα το 2013, οι ελληνικές μικρομεσαίες έμειναν ακόμη πιο πίσω από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, σε ό,τι αφορά τις πιθανές πηγές άντλησης πόρων, κεφαλαίων. 

Με βάση την Έκθεση, η Ελλάδα κατατάσσεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ στον πίνακα Επισκόπησης Επιδόσεων MμΕ (SME Performance Review), σε σχέση με όλους τους επί μέρους δείκτες: δεύτερη ευκαιρία, διεθνοποίηση, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενιαία αγορά, δημόσιες συμβάσεις, περιβάλλον, δεξιότητες, επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην εκπονεί μελέτες για τις επιπτώσεις των νομοθετικών παρεμβάσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις ΜμΕ (SME Test). Προστίθεται επίσης, ότι θα πρέπει να ληφθούν μόνιμα μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αξιολόγηση των πολιτικών που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι διαπιστώσεις όμως δεν αρκούν, όταν περίπου 200.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες από αυτές μικρομεσαίες, έχουν βάλει λουκέτο, όταν πολλές ακόμη χιλιάδες αγωνίζονται να κρατηθούν ενεργές κι’ όταν ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα της κρίσης έχασε κοντά 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. 
- See more at: http://arouraios.gr/2014/10/ouragos-ths-europhs-oi-mikromesaies-epicheiriseis-ths-elladas/#sthash.tVIRXICt.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου