Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Η παρουσία και οι θέσεις της ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας στο Δημοτικό Συμβούλιο



Η πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 30/9 και η ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας θέτει σε εφαρμογή μια προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για τα πεπραγμένα στα δημοτικά συμβούλια, αρχικά με την έκδοση δελτίων Τύπου, όπως το παρόν.
Σκοπός μας δεν είναι να αναφερθούμε εκτενώς σε αυτά που διαδραματίστηκαν κατά τη
διαδικασία, αλλά να αναδείξουμε τα σημαντικότερα, κατά την άποψή μας, θέματα που προέκυψαν σε αυτήν.
Ασφυκτικά χρονικά πλαίσια προετοιμασίας του Δ.Σ.
Αρχικά, θεωρούμε κατακριτέο το γεγονός πως τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δόθηκαν στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) την Παρασκευή 26/9 και τα έγγραφα τα σχετικά με τα θέματα τη Δευτέρα 29/9. Όπως είναι κατανοητό, είναι αδύνατον να προετοιμαστεί μια σωστή παρουσία των μελών του Δ.Σ. (όσα μέλη τουλάχιστον έχουν τέτοιο σκοπό) υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι κάτι το οποίο τονίστηκε από την Κίνησή μας κατά τη συζήτηση και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί, καθώς τέτοιοι χειρισμοί αποτελούν υποβάθμιση του ρόλου του Δ.Σ. και αφορμή για δεύτερες σκέψεις, όχι και τόσο κολακευτικές για τη δημοτική αρχή.
Μονοπώληση δημοτικών φορέων από συμπολίτευση και μείζονα αντιπολίτευση
Τα πρώτα οκτώ θέματα αφορούσαν ορισμούς και εκλογές μελών δημοτικών επιχειρήσεων και επιτροπών. Το αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών ήταν όλες οι επιχειρήσεις και οι επιτροπές να αποτελούνται από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης. Υπήρχε η δυνατότητα να γίνει αλλιώς; Ασφαλώς, αρκεί να υπήρχε η διάθεση από τις δύο αυτές παρατάξεις να εκπροσωπηθεί όλο το εκλογικό σώμα. Έτσι, το 25% των συμπολιτών μας δεν έχει κάποιον εκπρόσωπο σε οποιαδήποτε επιτροπή ή δημοτική επιχείρηση. Γνωρίζουμε ότι το σύστημα δεν είναι αναλογικό, όπως θα θέλαμε, ωστόσο ακόμα και αυτό το συγκεκριμένο σύστημα δίνει τη δυνατότητα εκπροσώπησης όλων των εκλεγμένων παρατάξεων και κινήσεων, κάτι που όμως δεν έγινε. Αν αυτή είναι η αντίληψή τους σχετικά με τη δημοκρατία και την αντιπροσώπευση, τον έλεγχο και το διάλογο, καταλάβαμε από πολύ νωρίς ποιός είναι ο τρόπος που θέλουν να διοικείται και να ελέγχεται ο Δήμος.
Τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων και πεζοδρόμια
Ένα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε σχετικά περισσότερο ήταν και αυτό που αναφέρεται στο συμμάζεμα της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος και το χώρο που καταλαμβάνουν σε πεζοδρόμια εμποδίζοντας την κίνηση των πεζών και δημιουργώντας και άλλα προβλήματα. Παρόλο που δεν ήταν κατανοητό τι ακριβώς ερχόταν προς ψήφιση, τελικά και μετά από διευκρινιστικές ερωτήσεις από όλη την αντιπολίτευση, έγινε κατανοητό πως αυτό που ψήφισε το Δ.Σ. ήταν τα κριτήρια οριοθέτησης του χώρου του κάθε καταστήματος, ώστε να τον χρησιμοποιεί για την εξυπηρέτηση των πελατών του. Η πρόταση της δημοτικής αρχής περιορίστηκε σε ένα γενικό πλαίσιο. Δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα, όμως φάνηκε ότι υπάρχει μια πρώτη επαφή του δήμου με τους επαγγελματίες του χώρου. Ουσιαστικά το θέμα υπερψηφίστηκε κατ’ αρχήν ομόφωνα με τη δέσμευση ότι θα επανέλθει σε επόμενο Δ.Σ., ώστε να συζητηθεί διεξοδικά. Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό καθ’ αυτό, το μόνο που επιδόθηκε στους συμβούλους είναι μια φωτογραφία του, χωρίς τεχνικές προδιαγραφές, κόστη και εναλλακτικές λύσεις. Όλα αυτά παραπέμφθηκαν όπως προαναφέραμε σε επόμενο Δ.Σ.
Λατομείο Αραβησσού – Γνώμονές μας η απασχόληση και το περιβάλλον
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η ανανέωση της μίσθωσης του δημοτικού λατομείου Αραβησσού. Χωρίς να δοθεί στα μέλη του Δ.Σ. κανένα συνοδευτικό έγγραφο ενημερωτικό του είδους της συνεργασίας του Δήμου με τον επιχειρηματία, των όρων του κλπ (υπάρχει μισθωτήριο εδώ και είκοσι πέντε χρόνια), ψηφίστηκε συνοπτικά η επέκταση της μίσθωσης για ακόμα πέντε χρόνια (τα τελευταία). Εμείς, ως κίνηση, έχουμε πολύ συγκεκριμένη θέση για το περιβάλλον, τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουμε σε αυτό και τις υποχρεώσεις που πρέπει να έχει όποιος εκμεταλλεύεται τους πόρους του. Η ήπια παρέμβαση και η δυνατότητα αποκατάστασης της όποιας ζημίας πρέπει να είναι πρωταρχικοί στόχοι μιας εκμεταλλευτικής δραστηριότητας. Βλέποντας μακροσκοπικά τις επιπτώσεις που έχει η δραστηριότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης στο βουνό, αγνοώντας τους όρους του μισθωτηρίου συμβολαίου και παίρνοντας υπόψη τη σωρεία απολύσεων στην οποία κατέφυγε ο επιχειρηματίας εκμεταλλευόμενος τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, η ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας καταψήφισε την επέκταση της μίσθωσης. Το ίδιο έπραξε και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Διαγραφή χρεών;
Θέλουμε να αναφερθούμε και στη διαγραφή οφειλών φυσικών προσώπων που ήρθε ως θέμα. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε ήταν το λιγότερο προσβλητικός για τα μέλη του Δ.Σ., καθώς χωρίς καμία ενημέρωση για το είδος των οφειλών, την προέλευσή τους, το ύψος τους και τα φυσικά πρόσωπα που βαρύνονται με αυτές, απαιτήθηκε η υπερψήφιση της πρότασης με τίτλο «Διαγραφή χρεών». Έτσι απλά.  Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε ως Κίνηση, είναι πως δεν πρόκειται να ανεχθούμε ξανά να περάσει θέμα με αυτόν τον τρόπο, καθώς δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Η δικαιολογία περί προσωπικών δεδομένων δεν είναι αρκετή.
Θέματα προ ημερήσιας διάταξης που εισηγήθηκε η ΑΝ.Α.Σ.Α.
Καταλήγοντας, να αναφέρουμε και τρία ζητήματα που έθιξε η ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Ερωτηματολόγιο Φούχτελ
Το πρώτο αφορούσε το «ερωτηματολόγιο Φούχτελ» που έχει σταλεί σε όλους τους δήμους της χώρας. Ρωτήθηκε ο Δήμαρχος αν το έχει απαντήσει. Η απάντησή του ήταν αρνητική, όμως, πρόσθεσε ότι κατά τις μέχρι τώρα συναντήσεις και τη συνεργασία που είχε με τους Γερμανούς έχει ήδη δώσει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν. Επίσης, ανέφερε πως δεν πρέπει να θεωρούμε πως υπάρχουν θέματα πωλήσεων και ότι απλά είναι μια συνεργασία για το καλό όλων!… Από τη μεριά μας τονίσαμε πως το θέμα κακώς υποβαθμίζεται από το Δήμαρχο και πως το μόνο που θέλουν να κάνουν οι Γερμανοί μέσω της «ελληνογερμανικής συνεργασίας» είναι δουλειές προς όφελός τους.
Αξιολόγηση
Το δεύτερο θέμα ήταν αυτό των αξιολογήσεων και αν συμμετέχει σε αυτές ο δήμος Πέλλας. Μας απάντησε πως δεν συμμετέχει και πως δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο δήμο μας.
Δημοτικό Ωδείο – Στελέχωση, μεταστέγαση και λειτουργία του
Τέλος, αναφερθήκαμε (όπως και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης) στο θέμα του Δημοτικού Ωδείου, το οποίο είναι χωρίς διευθυντή και χωρίς καθηγητές, ενώ η μεταστέγασή του είναι ακόμα στον «αέρα» τη στιγμή που το ενοικιαστήριο συμβόλαιο έχει ήδη λήξει. Η απάντησή του ήταν καθησυχαστική λέγοντας πως όλα είναι προγραμματισμένα και δε θα υπάρξει πρόβλημα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως τα προβλήματα υπάρχουν στο Δημοτικό Ωδείο εδώ και πολύ καιρό και η λειτουργία του απειλείται με πλήρη υποβάθμιση. Τα τελευταία θέματα που ανέκυψαν έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα και θα είμαστε πολύ κοντά στο θέμα ενημερώνοντας τους πολίτες για τις όποιες εξελίξεις. Αυτό που λέμε σίγουρα είναι πως θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης αυτής της κοινωνικής δομής πολιτισμού και παιδείας, η οποία υπάρχει πολλές δεκαετίες και έχει προσφέρει μεγάλο έργο στο δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου