Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

"Έχασα τελείως τα φρένα μου", είπε ο Ρουμάνος οδηγός



Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Βέροιας, ο οδηγός της νταλίκας, ηλικίας 39 ετών, που σκόρπισε τον θάνατο σε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους στη σφοδρότατη καραμπόλα της Εγνατίας Οδού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρουμάνος οδηγός εμφανίστηκε συντετριμμένος ενώπιον της ανακρίτριας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, τονίζοντας ότι τις τελευταίες μέρες ζει έναν εφιάλτη.


Όπως στην προανακριτική του απολογία έτσι και τώρα επικαλέστηκε το πρόβλημα πέδησης που παρουσιάστηκε στο όχημά του.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να απολογήθηκε ότι πέντε χιλιόμετρα πριν από τη φονική καραμπόλα διαπίστωσε το πρόβλημα στα φρένα του, τα οποία «έχασε» τελείως στα τελευταία 500 μέτρα της πορείας του.

Σχετικά με τις προειδοποιητικές πινακίδες, υποστήριξε ότι δεν κατάλαβε το περιεχόμενό τους, ενώ για τους σημαιοφόρους σημείωσε ότι τους είδε μόλις 300 μέτρα από τον τόπο του τραγικού δυστυχήματος, όταν πλέον ήταν αργά.

«Έφταιξαν κι άλλοι παράγοντες» φέρεται να είπε, σε μία προσπάθεια να αποποιηθεί το σύνολο των ευθυνών.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, με δεδομένο ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι σε βαθμό πλημμελήματος (ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή), το όριο της προσωρινής κράτησης είναι το 6μηνο, που μπορεί να παραταθεί κατά επιπλέον τρεις μήνες.

Μετά το πέρας, όμως, του 9μήνου (ανώτατο όριο προφυλάκισης σε αυτές τις περιπτώσεις), όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα αφεθεί ελεύθερος, εφόσον έως τότε δεν περατωθεί η κύρια ανάκριση και αποφασιστεί η παραπομπή του σε δίκη.

Ο υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που εκτελούσε τις εργασίες στο οδόστρωμα, όπου σημειώθηκε η καραμπόλα στην Εγνατία Οδό, αφέθηκε την Τρίτη ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, μετά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας Βέροιας.

Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε συντετριμμένος στην απολογία του και μέσω του συνηγόρου του Νίκου Αντωνόπουλου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Κατά την απολογία του, φέρεται ότι αρνήθηκε την κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών από αμέλεια (σε βαθμό πλημμελήματος) που του αποδίδεται.

Όπως έγινε γνωστό, ισχυρίστηκε ότι ο δικός του χώρος ευθύνης απείχε περί τα 3 με 4 χιλιόμετρα από το σημείο, όπου διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και σημειώθηκε το πολύνεκρο τροχαίο.
Εισαγγελέας και ανακρίτρια αποφάσισαν τελικά να τον αφήσουν ελεύθερο άνευ όρων, ενώ ο ίδιος έθεσε εαυτόν στη διάθεση των δικαστικών Αρχών -εφόσον παραστεί ανάγκη- όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η κύρια ανάκριση για το τραγικό περιστατικό.

Κατά τα λοιπά, σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν και για τους χειρισμούς της Τροχαίας που είχε αφήσει τα οχήματα να "λιμνάζουν" σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας λόγω έργων, αντί να τα εκτρέψει.

Παράλληλα, σοβαρή εξακολουθεί να είναι η κατάσταση της υγείας της 18χρονης που διασωληνώθηκε μετά τη διακομιδή της από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη.

Βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση 64χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ, ενώ 22χρονος που υπέστη κάταγμα μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου