Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η Google αναπτύσσει συσκευή για τον εντοπισμό του καρκίνου



Η Google στοχεύει στη διάγνωση του καρκίνου, στην πρόβλεψη του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων νόσων σε πολύ πιο αρχικό στάδιο έναντι αυτού που είναι σήμερα εφικτό.
Η εταιρία εργάζεται σε τεχνολογία που συνδυάζει νανοσωματίδια που εντοπίζουν νόσο -που μπορούν ενδεχομένως να μπουν στο κυκλοφορικό του ασθενούς μέσω ενός χαπιού- με αισθητήρα που φοριέται στον καρπό.

Η ιδέα είναι να εντοπιστούν μικρές αλλαγές στη βιοχημεία ενός ανθρώπου που θα μπορούσαν να δρουν σαν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.
Το σχέδιο βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της νόσου. Πολλά είδη καρκίνου, όπως του παγκρέατος, εντοπίζονται μόνο αφού έχουν καταστεί μη αντιμετωπίσιμα και μοιραία.

Υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ καρκινικών και υγιών ιστών.
Φιλοδοξία της Google είναι να παρακολουθεί συνεχώς το αίμα για τα μοναδικά ίχνη του καρκίνου, επιτρέποντας τη διάγνωση πολύ πριν εμφανιστούν σωματικά συμπτώματα.

Επικεφαλής του σχεδίου είναι ο μοριακός βιολόγος Dr Andrew Conrad, ο οποίος προηγουμένως ανέπτυξε φτηνό τεστ για τον ιό HIV το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως.

Όπως εξηγεί, τα νανοσωματίδια δίνουν την ευκαιρία να εξερευνηθεί ο οργανισμός σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο.
Η Google σχεδιάζει νανοσωματίδια που σκοπό τους θα έχουν να ταιριάξουν με δείκτες διαφόρων παθήσεων.

Θα μπορούσαν να κατευθυνθούν ώστε να επικολλώνται σε καρκινικό κύτταρο ή σε μέρος καρκινικού DNA ή θα μπορούσαν να βρουν ενδείξεις πλακών έτοιμων να αποκολληθούν από τα αιμοφόρα αγγεία.
Άλλη ομάδα νανοσωματιδίων θα μπορούσε να παρακολουθεί συνεχώς τις χημικές ουσίες στο αίμα.
Υψηλά επίπεδα καλίου συνδέονται με νεφρική νόσο. Η Google πιστεύει ότι είναι πιθανό να δημιουργήσει πορώδη νανοσωματίδια που θα αλλάζουν χρώμα όταν τα διαπερνά κάλιο.

Ο Dr Conrad δήλωσε ότι στη συνέχεια μπορούν να ανακληθούν τα νανοσωματίδια σε μια περιοχή-επειδή είναι μαγνητικά. Η περιοχή είναι η επιφανειακή αγγείωση του καρπού όπου μπορούμε να τα ρωτήσουμε τι είδαν.
Νανοσωματίδια που δεν έχουν επικολληθεί θα κινούνταν διαφορετικά σε ένα μαγνητικό πεδίο από αυτά που συγκεντρώνονται γύρω από ένα καρκινικό κύτταρο.

Θεωρητικά, ένα software θα μπορούσε να παρέχει διάγνωση μελετώντας τις κινήσεις τους.
Ως μέρος του σχεδίου οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης τρόπους χρήσης του μαγνητισμού για τη συγκέντρωση των νανοσωματιδίων, προσωρινά, σε μια περιοχή.
Φιλοδοξία της εταιρίας είναι τελικά να δημιουργήσει μια ταινία στον καρπό που θα λαμβάνει στοιχεία από τα νανοσωματίδια μέσω κυμάτων φωτός και ραδιοκυμάτων μια ή περισσότερες φορές την ημέρα.


Πηγές: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου