Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Πλεόνασμα με "τρύπα" 1,2 δισ. στα έσοδα

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου παρά την «τρύπα» στα έσοδα που αγγίζει τα 1,2 δισ. ευρώ.
Η «βουτιά» στις εισπράξεις του Δημοσίου αποδίδεται στο γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι περιμένοντας τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων άφησαν απλήρωτες τις οφειλές τους στην εφορία αλλά και στην είσπραξη δυο λιγότερων δόσεων του ΕΝΦΙΑ...


αφού σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα έπρεπε μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου να είχαν εισπραχθεί 4 δόσεις του νέου φόρου στα ακίνητα.

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζεται αισιόδοξος και δηλώνει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα υπερκαλυφθεί έως το τέλος του έτους. Στο 10μηνο ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο είναι και ο στόχος, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 2,59 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, παρά το γεγονός ότι στους δύο μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ο ΕΝΦΙΑ απέδωσε στα ταμεία 1,2 δισ. ευρώ, οι δύο λιγότερες δόσεις του φόρου στέρησαν από τον προϋπολογισμό 885 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα τακτικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 37,553 δισ. ευρώ στο 10μηνο, όταν θα έπρεπε, σύμφωνα με τον στόχο να ανέλθουν σε 38,72 δισ. ευρώ ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είναι μειωμένα κατά 1,38 δισ. ευρώ.

Την παρτίδα του προϋπολογισμού σώζουν για μία ακόμα φορά οι πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες διαμορφώνονται σε επίπεδα κατά 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι και κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου, υπερκαλύπτοντας την τρύπα στα έσοδα.

Στο 10μηνο οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 33,8 δισ. ευρώ. Ετσι, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ, όσο είναι και ο στόχος του μεσοπρόθεσμου.

Τα στοιχεία 9μήνου της Γενικής Κυβέρνησης δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ, έναντι 1,9 δισ. ευρώ πέρυσι ή 1% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 4,082 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα εκκρεμούν επιστροφές φόρων ύψους 713 εκατ. ευρώ.

Οπως δηλώνει ο κ. Σταϊκούρας, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη και υπερκάλυψη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος, ενώ ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει γίνει στο 10μηνο λελογισμένη χρήση του αποθεματικού και έχουν αναλωθεί 850 εκατ. ευρώ ή το 75% του συνόλου, συμπεριλαμβάνοντας την έκτακτη επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία.

Tης ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου