Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Υπ. Οικονομικών: Μόνο η 1η δόση ΕΝΦΙΑ στα ληξιπρόθεσμα



Υπό την πίεση της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών ανακάλεσε διάταξη του νόμου για την εξόφληση των ληξιπροθεσμων χρεών και ειδικά το "παράθυρο" που επέτρεπε να υπάγονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων και οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες-, αλλά έχουν βεβαιωθεί έως την 1η Οκτωβρίου 2014. Κάτι που αποκλείει οφειλές από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος. Μετά τις αντιδράσεις της τρόικας, η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε οπισθοχώρηση, ως ένα από τα ανταλλάγματα για την επιστροφή των ελεγκτών δανειστών στην Αθήνα.

Η αναδίπλωση ήρθε παρ' ότι η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου είχε επιβεβαιώσει σε ημερίδα του ΕΒΕΑ ότι όλες οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ,  τόσο αυτές που δεν έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα από τους φορολογούμενους όσο και αυτές που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες και λήγουν έως τον Φεβρουάριο 2015 μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών έως 72 ή 100 μηνιαίες δόσεις.
Σε διευκρινιστικό κείμενο που απέστειλε το υπουργείο αναφέρεται ότι μόνο η 1η μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ που έληξε τον Σεπτέμβριο και δεν έχει πληρωθεί μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση. Αντίθετα, οι υπόλοιπες, ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες, "ή θα πληρωθούν, ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 μηνιαίων δόσεων"!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε την επισήμανση της τρόικας ότι η ένταξη όλων των εκκρεμών οφειλών ΕΝΦΙΑ στη νέα ρύθμιση, η οποία επετράπη αφενός με τον ίδιο τον νόμο, αφετέρου με την εφαρμοστική απόφαση της Αικ. Σαββαΐδου, θα έχει ως συνέπεια εκατομμύρια φορολογούμενοι να αναβάλουν την πληρωμή των εναπομεινασών μηνιαίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ για μετά τον Φεβρουάριο του 2015 που είναι ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο έχει προϋπολογιστεί να εισπραχθούν όλα τα έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να ενταχθούν στο σύνολό τους στον προϋπολογισμό του 2014. Σύμφωνα με την επισήμανση της τρόικας, ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ που είχαν προϋπολογιστεί να εισπραχθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 και να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2014 θα εισπράττονταν πολύ αργότερα, εντός του 2015 και του 2016, σε πολλές μηνιαίες δόσεις αν εφαρμοστεί η ρύθμιση έτσι όπως διαμορφώθηκε, οπότε θα δημιουργείτο ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, η Αικ. Σαββαΐδου έκανε χθες γνωστό πως η ηλεκτρονική πύλη για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου