Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Στον Μάκη Τσίτα από τα Γιαννιτσά το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014



13 νέοι και πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς απ’ όλη την Ευρώπη παρέλαβαν στις 18 Νοεμβρίου τα βραβεία τους σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Conert Noble στις Βρυξέλλες. Τα βραβεία απένειμε ο Επίτροπος για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού Tibor Navracsics.
Ο συγγραφέας ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ, από τον Δήμο Πέλλας, ήταν ο νικητής του φετινού Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το βιβλίο «Μάρτυς μου ο Θεός» (Εκδόσεις Κίχλη).


Τις υπόλοιπες χώρες εκπροσώπησαν οι συγγραφείς: Ben Blushi (Αλβανία) Milen Ruskov (Βουλγαρία) Jan Němec (Τσεχική Δημοκρατία) Oddný Eir (Ισλανδία) Janis Jonevs (Λετονία) Armin Öhri , (Λιχτενστάιν) Pierre J. Mejlak (Μάλτα) Ognjen Spahić (Μαυροβούνιο) Marente de Moor (Κάτω Χώρες) Uglješa Šajtinac (Σερβία) Birgül Oğuz (Τουρκία) Evie Wyld (Ηνωμένο Βασίλειο).

Το ετήσιο Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας, που θεσπίστηκε το 2009, αποσκοπεί στην αναγνώριση των καλύτερων νέων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως γλώσσας. Αναδεικνύει τον πλούτο της σύγχρονης ευρωπαϊκής μυθοπλασίας και προάγει την κυκλοφορία των λογοτεχνικών έργων πέρα από τα εθνικά σύνορα.




Βιογραφικό: 
 
Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα κι εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού "Περίπλους" (1994-2005) και συνεκδότης του περιοδικού "Index" (2006-2011). Σήμερα διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr  Κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα), συμπεριλήφθηκαν σε ανθολογίες και δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου