Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Εφικτή η δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Ελλάδα μετά το 2018-19



Απόλυτα εφικτή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μετά το 2018/2019 μπορεί να χαρακτηριστεί η δημιουργία ενός περιφερειακού εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου, που θα εδρεύει στην Ελλάδα. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ικανών ποσοτήτων αερίου, οι οποίες θα μπορούν να διασφαλισθούν από διάφορα σημεία εισαγωγής.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη, εν όψει του 19ου συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Παράλληλα, βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του προτεινόμενου περιφερειακού εμπορικού κόμβου αερίου είναι η ίδρυση Ενεργειακού Χρηματιστηρίου, στο οποίο θα διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αλλά συγχρόνως θα προσφέρει τον απαραίτητο μηχανισμό και διαφανείς όρους λειτουργίας για τη διενέργεια και άλλων συναλλαγών με υποκείμενο ποσότητες φυσικού αερίου.
Η δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας αποτελεί στόχο και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), που έχει κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.
Ωστόσο η διασύνδεση της ελληνικής με γειτονικές αγορές μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση των τιμών δεδομένου ότι -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΙΕΝΕ- οι τιμές στη χώρα μας είναι 30% υψηλότερες από τις τιμές στην Ιταλία.

attikipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου