Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Μεγιστάνας δώρισε συλλογή τέχνης 500 εκατ. σε μουσείο



Ο ηλικίας 83 ετών Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζέρι Περέντσιο, δώρισε τη μεγαλειώδη συλλογή του αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μουσείο Τέχνης του Λος Αντζελες, δημιουργώντας αίσθηση διεθνώς.

«Μετά την οικογένεια μου και τους φίλους μου δεν αγαπώ τίποτα περισσότερο από τη συλλογή έργων τέχνης μου» έχει δηλώσει ο Περέντσιο, μια συλλογή που προτίθεται να αποχωριστεί, μετά θάνατον όμως.


Ο Περέντσιο προτίθεται να δώσει στο μουσείο 50 έργα της συλλογής του, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ. Έργα κλασικά σπουδαίων δημιουργών όπως ο Πικάσο, ο Μονέ, ο Μανέ, ο Μπόναρντ, ο Πισαρό κ.α. Χαρακτηριστικό της αγάπης που έχει για αυτά τα έργα είναι ότι τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στους τοίχους του σπιτιού του, καθημερινά έρχεται σε επαφή με αυτά.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δώρο που έχει δεχθεί ποτέ το μουσείο στην ιστορία του και από τις μεγαλύτερες δωρεές τέχνης που έχουν γίνει διεθνώς.

Ο Τζέρι Περέντσιο είναι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ισπανόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Univision.

O 83χρονος μεγιστάνας που ζει στο Bel Air, είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου. Η συλλογή του είναι ιδιαίτερα πλούσια σε έργα Γάλλων ιμπρεσιονιστών και περιλαμβάνει και το περίφημο έργο που δημιούργησε ο Μονέ το 1881 «Le jardin de l’artiste à Vétheuil».

Για να ολοκληρωθεί η δωρεά υπάρχουν δυο όροι στο παραχωρητήριο του Περέντσιο:  η μεταβίβαση θα γίνει μετά τον θάνατό του και μόνο αν το μουσείο ολοκληρώσει την κατασκευή του νέου επιβλητικού κτηρίου που σχεδίασε ο Ελβετός αρχιτέκτονας Peter Zumthor για να αντικαταστήσει τέσσερις παλιές εγκαταστάσεις του μουσείου.

Η επέκταση θα κοστίσει περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ και το νέο κτίριο αναμένεται να ανοίξει το 2023


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου