Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Απλήρωτοι 570.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης



Στάση… πληρωμών και για το επίδομα θέρμανσης έχει κηρύξει το υπουργείο Οικονομικών. Η ενίσχυση των νοικοκυριών προκειμένου να σπεύσουν στα βενζινάδικα και να γεμίσουν τις δεξαμενές αναδείχτηκε φέτος σε… εθνική πολιτική.

Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 330 ευρώ στα 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα σε συνδυασμό με τη διατήρηση του επιδόματος στα 35 λεπτά ανά λίτρο, επέτρεψε στην κυβέρνηση να προβάλει τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με τελικό κόστος ακόμη και κάτω από 65 λεπτά το λίτρο.
Σε αυτό βοήθησε και η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, η υπόσχεση για έγκαιρη πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων δεν έχει τηρηθεί. Οι καταναλωτές που βρίσκονται σε στάση αναμονής φτάνουν στους 570.000 ενώ καθημερινά ο αριθμός μεγαλώνει.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων έχει ξεπεράσει τις 620.000. Από αυτές, έχουν εγκριθεί προς το παρόν 570.000. Μέσα στο πρώτο μήνα της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών κοντεύει να συγκεντρώσει τόσες αιτήσεις όσες υποβλήθηκαν πέρυσι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Από τις 570.000 αιτήσεις, τουλάχιστον 330-350.000 πληρούν τις προϋποθέσεις να εισπράξουν τα χρήματα άμεσα. Πρόκειται για αιτήσεις που κατατάσσονται σε μια από τις δύο κατηγορίες:

1.      Έχουν ζητήσει να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό προκαταβολή του επιδόματος που αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού ποσού.
2.      Έχουν ήδη αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης οπότε πρέπει να τους καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του επιδόματος

Οι υπόλοιποι που ναι μεν δικαιούνται επίδομα αλλά ακόμη δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα άμεσης είσπραξης, είτε δεν έχουν ζητήσει προκαταβολή είτε δεν έχουν αγοράσει ακόμη πετρέλαιο. Γιατί καθυστερούν οι πληρωμές; Η δικαιολογία που ακούγεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι εκκρεμεί μια εγκύκλιος που να ξεκαθαρίζει ότι το επίδομα θέρμανσης δεν υπόκειται σε συμψηφισμό με ενδεχόμενες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.



fpress 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου