Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ανακοίνωση της Περιφ. Κ.Μακεδονίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS στις 1 Δεκεμβρίου



Με αφορμή τη 1η Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το διάστημα από το 2011 έως το 2015 η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS θα έχει ως κύριο θέμα το: «γνωριμία με το Μηδέν, μηδενίζουμε …τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις».

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988 με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το 2014 είναι αφιερωμένο στην εστιασμένη προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου που είναι «μια γενιά ελεύθερη από AIDS».
Το AIDS παραμένει μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία και οφείλεται στον ιό HIV.
Ο ιός HIV προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας καταστρέφοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και εκθέτοντας τον οργανισμό στις διάφορες λοιμώξεις. Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή μέσω της κοινής χρήσης με HIV οροθετικό άτομο αιχμηρών αντικειμένων (βελονών, συρίγγων, ξυραφιών κλπ), της μετάγγισης αίματος και από τη μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και κατά τον τοκετό και το θηλασμό. Δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής.
Τα νεώτερα στατιστικά στοιχεία του Π.Ο.Υ. για τη νόσο σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ως εξής :
• Υπάρχουν 35,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV.
• Παγκοσμίως, 3,2 παιδιά ζουν με τον ιό.
• Στα τέλη του 2012, περίπου 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι ελάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία.
• Το 2013, 2 εκατομμύρια άνθρωποι εντάχθηκαν για πρώτη φορά σε αντιρετροϊκή αγωγή και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που παρατηρήθηκε ποτέ.
• Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Ελλάδα 9.300 – 13.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών ζουν με τον ιό HIV.
Τα δεδομένα για την Ελλάδα προέρχονται από το σύστημα της υποχρεωτικής δήλωσης του νοσήματος. Από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ παρατίθενται τα εξής στοιχεία:
To 2013 διαγνώσθηκαν 125 νέες περιπτώσεις AIDS, εκ των οποίων 107 (85,6%) ήταν άνδρες και 18 (14,4%) γυναίκες.
O συνολικός αριθμός των περιπτώσεων AIDS που δηλώθηκαν στην Ελλάδα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013 ανέρχεται σε 3.531, εκ των οποίων 2.976 (84,3%) ήταν άνδρες και 555 (15,7%) γυναίκες.
• Η πλειοψηφία των περιπτώσεων AIDS ήταν ηλικίας μεταξύ 30 και 49 ετών κατά τη διάγνωση του συνδρόμου.
• Ο αριθμός των θανάτων σε ασθενείς με AIDS το 2013 ανήλθε στα 40 άτομα.

Η παγκόσμια στρατηγική κατευθύνεται στην ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας με βασική προϋπόθεση την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισότητα των φύλων.
Έως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό προφυλακτικό εμβόλιο, έτσι η πρόληψη αποτελεί μονόδρομο όπως και η HAART (Highly Active Antiretroviral Therapy), δηλαδή η έγκαιρη χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας για τη μείωση της θνητότητας και την επιβράδυνση της εξέλιξης του νοσήματος.
Το αποτέλεσμα των πρόσφατων θετικών εξελίξεων όσον αφορά στην πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία είναι ότι οι HIV-θετικοί άνθρωποι ζουν περισσότερο και υγιέστερα.
Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκπόνησε και εφαρμόζει, εδώ και πάνω από τρία χρόνια, πρόγραμμα ενημέρωσης και αγωγής υγείας για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα στους εφήβους της Β/θμιας εκπαίδευσης με στόχο την πρόληψη μέσω της ενημέρωσης και την υιοθέτηση υγιούς σεξουαλικής συμπεριφοράς
Επί πλέον, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το Τμήμα Πρόληψης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ συνδιοργανώνουν διήμερο δράσεων την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 και τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2014 στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών από τους επαγγελματίες υγείας, δράσεις οι οποίες θα πλαισιωθούν από ψυχαγωγικά δρώμενα το απόγευμα της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου