Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

"Γατάκι" η κυβέρνηση, ψηφίζει τις εντολές της Τρόικας.Έρχονται νέα μέτρα.



Πίσω σε πολλά από αυτά τα οποία αποτελούσαν κόκκινη γραμμή φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες ώρες θα αποσταλούν στους δανειστές οι νέες προτάσεις μας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Η Αθήνα μιλάει για σύγκλιση και για γεφύρωμα του χάσματος με την τρόικα, ενώ από την τρόικα το σχόλιο είναι «ουδέν σχόλιο». Από την Αθήνα επίσης ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα
υπάρξει Παρίσι ΙΙΙ και μάλιστα, αναφέρουν ότι η τρόικα θα είναι σύντομα στη Αθήνα.
Ωστόσο η τρόικα κι ενώ συντάσσονται ακόμα οι προτάσεις μας στους δανειστές ζητεί επιπλέον αλλαγή στην ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Ζητούν συγκεκριμένα μικρότερο αριθμό δόσεων.
Επίσης οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι:
- Θα γίνει μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ
- Θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - Η τρόικα ζητεί να κοπούν όλες οι συντάξεις κάτω από τα 62
- Θα υπάρξει νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου της προσωπικής διαφοράς που ισχύει αυτήν τη στιγμή για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικά για τον ΦΠΑ εξετάζεται αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5%. Αυτό θα οριστικοποιηθεί τώρα στην συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Η αύξηση θα είναι από 6,5% στο 8% ή και στο 10%! Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν να ανέβει στο 13%.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα αυξηθούν οι τιμές σε φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και στην διαμονή σε ξενοδοχεία.
Οι αλλαγές θα περάσουν με τροπολογία στον προϋπολογισμό και αναμένεται να κατατεθούν στις 7 Δεκεμβρίου στην Βουλή.
Αλλαγές και στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Την απαίτηση να τροποποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και στην εφορία, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει εδώ και καιρό την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις αλλά να είναι και μικρότερος ο αριθμός των δόσεων.

Παράταση του προγράμματος
Παράλληλα, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την παράταση του προγράμματος για «τεχνικούς λόγους», καθώς και την ισότιμη συμμετοχή του ΔΝΤ με αυτήν της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο μετα-μνημονιακό δίχτυ προστασίας της ελληνικής οικονομίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς από το βράδυ της Πέμπτης έχει τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον επικεφαλή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ και τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.
Αυτή τη στιγμή ο χρόνος μετρά εις βάρος της κυβέρνησης και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του το παιχνίδι «καθώς είναι ο μόνος που γνωρίζει όλο το... παζλ της διαπραγμάτευσης, έχοντας ολόκληρη την εικόνα» όπως σχολίαζε κυβερνητικός παράγοντας.
Χωρίς δηλώσεις ο Βενιζέλος – Δεν διαψεύδει ο Χαρδούβελης
Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από πολύ καιρό, δεν έκανε δηλώσεις όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με τον πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαρά, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης όταν ρωτήθηκε, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απάντησε ότι «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται».
Βούλτεψη:Φτιάχνουμε γραμμή πιστοληπτικής στήριξης
Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, σε συνεντεύξεις της στους ραδιοσταθμούς "Σκάι" και "Παραπολιτικά".
«Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, αλλά επειδή αποδείχτηκε ότι οι αγορές μπορεί να φανούν επιθετικές απέναντί της, χρειάζεται να είμαστε θωρακισμένοι. Φτιάχνουμε κάτι το εντελώς καινούργιο. Αυτό είναι η δημιουργία μιας γραμμής πιστοληπτικής στήριξης, ώστε να μην αισθάνονται οι αγορές ότι η Ελλάδα δεν είναι θωρακισμένη» ανέφερε η κ. Βούλτεψη. Σημείωσε δε πως «ενδεχομένως, για τεχνικούς λόγους, να χρειάζεται μια μικρή περίοδος μερικών εβδομάδων, το πολύ ενός μηνός, για να ρυθμιστούν κάποια τεχνικά θέματα» και εξήγησε: «Επειδή τα λεφτά του ΤΧΣ είναι 11,4 δισ., συζητάμε αν θα μπορούσε τα χρήματα του ΔΝΤ, που είναι δεσμευμένα για την Ελλάδα ως το τέλος του 2016, να προστεθούν προς ενίσχυση του ποσού του ΤΧΣ. Δεν σημαίνει ότι θα το χρησιμοποιήσουμε, αλλά ως φόβητρο σε περίπτωση που οι αγορές θελήσουν να συμπεριφερθούν με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν τον Οκτώβριο».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του λέγοντας ότι «και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, οι αντιπολιτεύσεις κάθισαν "ακίνητες" μέχρι τη στιγμή που βγήκαν οι χώρες τους, από το πρόγραμμα- εδώ δεν γίνεται αυτό».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ, δεν θέλει να τους αφήσει να φύγουν. Διότι αν ήθελε να τους αφήσει να φύγουν, δεν θα έλεγε όλα αυτά τα ακραία τα οποία λέει και ερεθίζουν τις αγορές από τον Οκτώβριο και συνέχισε να τα λέει στο City του Λονδίνου, ενώ η κυβέρνηση διαπραγματευόταν στο Παρίσι» προσέθεσε και τόνισε: «Όταν εμείς συζητούμε για έξοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όλα εκείνα τα οποία θα εμπόδιζαν την έξοδο. Ακούνε οι αγορές, δεν τα λέει στον εαυτό του».

Η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε, επίσης, στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες, λέγοντας πως κατά την παρουσίαση από τον κ. Σταθάκη στο City του Λονδίνου του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «και στο κεφάλαιο που αναφέρεται στις "Πέντε Βασικές Μεταρρυθμίσεις", το συγκεκριμένο στέλεχος είπε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει υπηκοότητα σε περισσότερους μετανάστες"».
«Όχι μόνον το είπε, αλλά ήτανε και γραμμένο. Το σημείο πέντε», προσέθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και αναρωτήθηκε «γιατί το είπε ο κ. Σταθάκης» σημείωσε: «Διότι, όπως ξέρετε, μιλούσε σε αυτούς που άλλοι μέσα στο κόμμα του, τους αποκαλούν "μαντρόσκυλα των αγορών" και όχι στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες... Έχω την υποψία ότι θέλησε να τους διαβεβαιώσει ότι θα βρουν φτηνά χέρια εδώ, δεν θα χρειάζεται να πάνε στο Μπαγκλαντές για να τα βρουν... Πού θα βρουν δουλειά 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να εγγυάται στους ξένους ότι θα φέρει εδώ περισσότερους ξένους;».
ΕΒΕΑ: Δεν θα συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα ο ΦΠΑ
Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων η αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ, σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις φημολογούμενες απαιτήσεις της τρόικας για αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ.
Όπως δήλωσε ο κ. Μίχαλος: «Η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% είναι άλλη μια παράλογη και βέβαια αναποτελεσματική απαίτηση της τρόικας.
Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών έχει εξαντληθεί. Απεναντίας, θα προκαλέσει τσουνάμι αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, θέτοντας έτσι πρόσθετα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, αλλά και σε άλλους ευαίσθητους τομείς για την κοινωνία, όπως η φαρμακευτική περίθαλψη και ο πολιτισμός. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει σθεναρή στάση απέναντι στην τρόικα και να αναζητήσει αλλού ισοδύναμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου