Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Μυστική διακλαδική στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Κύπρου με συμμετοχή του Ισραήλ



Μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση πραγματοποιείται με κάθε μυστικότητα τις τρεις τελευταίες ημέρες στη Κύπρο με συμμετοχή και αεροναυτικών δυνάμεων από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 στην άσκηση συμμετείχε και το Ισραήλ. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε πλήρη μυστικότητα και είχε ως στόχο την αξιολόγηση της δυνατότητας συντονισμού των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ. Παράλληλη στόχευση ήταν η μέτρηση των ανακλαστικών της Ελληνικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Στη σημερινή φάση της άσκησης το σενάριο περιελάμβανε αντεπίθεση των ελληνικών δυνάμεων (Εθνική Φρουρά - ΕΛΔΥΚ) και ανακατάληψη του προγεφυρώματος που είχαν δημιουργήσει οι αντίπαλες δυνάμεις.
Στην αντεπίθεση υπήρξε συντονισμένη δράση των αρμάτων Μ-48 της ΕΛΔΥΚ και των Τ-80U της Εθνικής Φρουράς.
Παράλληλα αλεξιπτωτιστές της 2η ΑΜΛ από την Κρήτη έπεσαν στα μετόπισθεν των αντιπάλων και τέσσερα αεροσκάφη F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας "σφυροκοπούσαν" τους οπισθοχωρούντες με εικονικές προσβολές. Τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν για ανεφοδιασμό στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο.
Σε διάφορα μέρη της άσκησης συμμετείχαν και τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς Mi-35 που σταθμεύουν στη Πάφο.
Σήμερα πραγματοποιήθηκαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών από αεροσκάφη C-130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που πέταξαν πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας μεταφέροντας αλεξιπτωτιστές της 2ης ΜΑΛ από τη Κρήτη.
Επίσης ασκήθηκαν και Κύπριοι αλεξιπτωτιστές οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα τακτικής εκπαίδευσης αφού η Κύπρος δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες στην άσκηση λαμβάνουν μέρος όλα τα διαθέσιμα μέσα της ΕΦ και της ΕΛΔΥΚ ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή της ελληνικής αεροπορίας και του ελληνικού ναυτικού.
Η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή χωρίς να δίνεται δημοσιότητα καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη διπλωματικές διεργασίες για το κυπριακό. Ουσιαστικά αποτελεί άσκηση που υποκαθιστά την άσκηση "Νικηφόρος" η οποία δεν πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω άσκηση ακυρώθηκε επί σειρά ετών 2010, 2011, 2012 και 2013 στο πνεύμα της καλής γειτονίας με τους Τούρκους και στην προσπάθεια δημιουργία θετικού κλίματος για τις συνομιλίες επί το Κυπριακό.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου