Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Τι χρώμα έχει το Σύμπαν;



Αν κάποιος μας έκανε αυτή την ερώτηση, πολύ πιθανό είναι να απαντούσαμε "μαύρο, με λίγα αστέρια άσπρα να λαμπυρίζουν"...

Στην πραγματικότητα όμως αυτή είναι η εικόνα του νυχτερινού ουρανού από τη Γη!

Τα αστέρια έχουν ποικίλα χρώματα: από λαμπερό μπλε τα πιο νεαρά, κίτρινο τα μέσης ηλικίας (όπως ο Ήλιος μας), μέχρι βαθύ κόκκινο, τα γηραιότερα άστρα (οι λεγόμενοι και Κόκκινοι Γίγαντες).


Δυο επιστήμονες όμως, οι Karl Glazebrook και Ivan Baldry προσπάθησαν να καταλάβουν τι χρώμα έχει πραγματικά το Σύμπαν και κατέληξαν: κοσμικό λάτε (cosmic latte)! Ναι ναι αυτό του καπουτσίνο με πολύ γάλα!

Δηλαδή, αν κάποιος μπορούσε να βάλει το Σύμπαν σε ένα κουτί και μετά κοίταζε το χρώμα που εξέπεμπε συνολικά θα έβλεπε αυτό:




Όχι και τόσο συναρπαστικό ε; Οι επιστήμονες πάντως του έδωσαν κι άλλα ονόματα: κοσμικό καπουτσίνο (Cappuccino Cosmico), μπεζ του ουρανού (Skyvory) και κιτρινωπό του Μπιγκ Μπανγκ (Big Bang Buff).

Πάντως, μην απογοητεύεστε. Οι Glazebrook και Baldry μας εξηγούν ότι αυτό είναι το "συνολικό χρώμα φωτός" που θα βλέπαμε και πως στην πραγματικότητα, αν κοιτάξουμε επιμέρους σημεία του Σύμπαντος θα δούμε όλα τα χρώματα που βλέπουμε στη Γη και ακόμη παραπάνω.

Δηλαδή όλα τα χρώματα που περιέχονται σε αυτό το Κοσμικό Φάσμα:



Και κάτι ακόμη: καθώς το Σύμπαν γερνά και δεν γεννιούνται νέα άστρα, και όλο και περισσότερα γίνονται κόκκινοι γίγαντες, το Σύμπαν θα έχει μια όλο και πιο κοκκινόχρωμη απόχρωση, δηλαδή κάτι σε... διαστημικό φραουλί του φραπουτσίνο (Spacey Strawberry Frappuccino)...


news 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου