Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Προειδοποιούν με «λουκέτο» στα ΑΕΙ οι πρυτάνεις



Αδυναμία λειτουργίας των ΑΕΙ, που θα έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα να μπει "λουκέτο" στα Ιδρύματα το 2015, δηλώνουν οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας, οι οποίοι συνεδρίασαν χθες εκτάκτως στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ζητούν τη βοήθεια της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας που θα προκύψουν το 2015, λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού των Ιδρυμάτων κατά 50% σε σχέση με το 2014.
Παράλληλα, ζητούν να καταργηθεί η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, καθώς πια το προσωπικό δεν επαρκεί για την ορθή λειτουργία των σχολών και των τμημάτων, ενώ στέκονται και στο θέμα του αριθμού των εισακτέων, ζητώντας να διευθετηθεί στο πλαίσιο του υπάρχοντος νόμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Έκτακτης Συνόδου:

Η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων που συνεδρίασε στις 22/11/2014 στην Αθήνα, εξέτασε κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και κατέληξε ομόφωνα στα κάτωθι:

Για το θέμα των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων διαπιστώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2014.

Τα Ιδρύματα εξαναγκάζονται, ως εκ τούτου, στην κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση πλασματικών προϋπολογισμών, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.
Αιτούνται την αύξηση της επιχορήγησής τους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, ώστε να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης βιωσιμότητά τους. Αν οι δεσμεύσεις αυτές δεν υλοποιηθούν, τα Ιδρύματα θα οδηγηθούν μοιραία σε αδυναμία λειτουργίας εντός του 2015, με ευθύνη της Πολιτείας.

Για το θέμα του καθορισμού του αριθμού των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια, η Σύνοδος θεωρεί ότι είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στα πλαίσια του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας, καθώς ο αριθμός των εισαγομένων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Για το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος υπενθυμίζει ότι τόσο η σχετική μελέτη της ΑΔΙΠ όσο και αυτή του εξωτερικού συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας, διαπιστώνουν τη δραματική υποστελέχωση όλων των Πανεπιστημίων, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό.

Ως εκ τούτου, ζητά την άμεση ανάκληση όλων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Τέλος, η Σύνοδος προτείνει στην πρόσθετη εξεταστική του Φεβρουαρίου, να έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης.

Πηγή: Parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου