Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Γιατί ο Σαμαράς «κούρεψε» τον Χαρδούβελη



Νέο status quo στην κυβέρνηση, με έντονα «χαμηλωμένο» το ειδικό βάρος του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη φέρνει το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ και της εξαίρεσης του από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Η αρχική απόφαση να συμπεριληφθούν οι τρέχουσες οφειλές του ΕΝΦΙΑ και του φόρου φυσικών προσώπων στη ρύθμιση ήταν μια απόφαση αμιγώς πολιτική
Η αρχική απόφαση να συμπεριληφθούν οι τρέχουσες οφειλές του ΕΝΦΙΑ και του φόρου φυσικών προσώπων στη ρύθμιση ήταν μια απόφαση αμιγώς πολιτική, η κάθετη αντίδραση όμως της τρόικας είχε ως αποτέλεσμα να χρεωθεί ως «λάθος» στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο έμπρακτος, δε, καταλογισμός αυτού του λάθους έγινε δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού – που μίλησε για «λαθάρα» στη Βουλή - και, κυρίως, δια του «κουρέματος», με εντολή Σαμαρά των αρμoδιοτήτων του κ. Χαρδούβελη.
Ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης, στη δημόσια ανακοίνωσή του, επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους μιλώντας, ουσιαστικά, για τεχνοκρατική και προαπαοφασισμένη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον υφυπουργό του Γιώργο Μαυραγάνη, το παρασκήνιο όμως που προηγήθηκε ήταν έντονο και άκρως θερμό.
Κύκλοι προσκείμενοι στο υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν, σε όλους τους τόνους, ότι η εισήγηση να ενταχθούν και οι τρέχουσες οφειλές στην ευνοϊκή ρύθμιση ήταν αμιγώς πολιτική και ουδεμία σχέση είχαν οι υπηρεσίες του υπουργείου. Πρόσθεταν, δε, με νόημα ότι μετά το «αυτογκόλ» η βολική για όλους πολιτική λύση ήταν να χρεωθεί το «λάθος» στον «μη πολιτικό» Γκίκα Χαρδούβελη και να προσωποποιηθούν σε εκείνον οι ευθύνες.
Ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης, πάντως, επέλεξε εν τέλει να μην σηκώσει το θέμα – σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον – συνυπολογίζοντας την κρισιμότητα της συγκυρίας και την ανοιχτή διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Και από την πλευρά της κυβέρνησης, άλλωστε, τα ψυχραιμότερα στελέχη αναγνώριζαν ότι μετά την στροφή των 180 μοιρών, ο κ. Χαρδούβελης έπρεπε να γίνει το εξιλαστήριο θύμα, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και να προστατευθεί η εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού.
Ετσι, φτάσαμε στη δημοσίευση του ΦΕΚ, με την οποία σχεδόν το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν στην εποπτεία του φορολογικού μηχανισμού, περνά στα χέρια του Γιώργου Μαυραγάνη.
Η απόφαση αναφέρει:
Στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη ανατίθεται η άσκηση των ακόλουθων αρμοδιοτήτων:
1. της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής, 
2. της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την επιφύλαξη της ισχύος των αποφάσεων μεταφοράς αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, 
3. της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών, 
4. της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών, 
5. της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου κατά το μέρος που αφορά τις υπηρεσίες και τα όργανα των ανωτέρω περιπτώσεων, 
6. της Ανώτατης Επιτροπής Τελωνειακών Αμφισβητήσεων (Α.Ε.Τ.Α.), 
7. του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.), 
8. της εποπτείας του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου, Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης−Αλκοολούχων Ποτών (Ε.Τ.Ε.Π.Π.Α.Α.).

Στην δική του ανακοίνωση που ακολούθησε, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν τις αρμοδιότητες στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι :
Πρώτον, η προηγούμενη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και νυν Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς και η Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπάγονται στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με πράξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και ημερομηνία 24/9/2012.
Δεύτερον, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 111/2014 που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2014, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2014 και ισχύει από την 1η Νοεμβρίου του 2014 ορίστηκε ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτόν η τέως Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης. Οι αρμοδιότητες του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη όπως προσδιορίστηκαν με την πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη αφορούν στις ίδιες γενικές γραμματείες τις οποίες επόπτευε ήδη από το 2012.
Τρίτον, με βάση την δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής από τον Απρίλιο του 2014 η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής έχει προβλεφθεί ότι υπάγεται επίσης στον εκάστοτε αρμόδιο για τα δημόσια έσοδα υφυπουργό Οικονομικών.
Συνεπώς σχόλια και πολιτικά συμπεράσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ως «απόρροια» των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομικών καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.»
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου