Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Για εμπεγμό των κατοίκων της Αλμωπίας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το κλείσιμο του ΙΚΑ Αριδαίας



Από το 2012 δρομολογείται το κλείσιμο του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αριδαίας από το αρμόδιο Υπουργείο και την Διοίκηση του Ιδρύματος. Ο σχεδιασμός αυτός προκύπτει από την υπ' αρ. 181/Συν.36/29.11.2012 απόφαση του ΔΣ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις του Υπουργού Εργασίας σε σχετικές ερωτήσεις στην Βουλή και έχει στόχο την συγχώνευση του Τοπικού Υποκαταστήματος με το αντίστοιχο της Έδεσσας.

Παρά τις πλείστες διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος την προηγούμενη εβδομάδα για την συνέχιση της λειτουργίας του ΙΚΑ Αριδαίας, την Παρασκευή 21/11, οι κάτοικοι της περιοχής πληροφορήθηκαν για το υπ' αρ. Πρωτ. 3403/20-11-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης τεχνικής και Στέγασης της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το οποίο ζητούσε την έναρξη της διαδικασίας αναστολής λειτουργίας του Τοπικού Υποκαταστήματος και μεταφορά των Αρμοδιοτήτων στο Τοπικό Υποκατάστημα της Έδεσσας.
Η απόφαση αυτή, που έπεται των αποφάσεων για την απομάκρυνση της ΔΟΥ (γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστια ταλαιπωρία και έξοδα στους πολίτες της Αλμωπίας), του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, την επικείμενη απομάκρυνση του Ειρηνοδικείου, τις σκέψεις για τον ΟΑΕΔ, εντάσσεται μέσα στην καταστροφική μνημονιακή πολιτική για τον περιορισμό των εξόδων του κράτους και γίνεται οριζόντια χωρίς καμιά εμπεριστατωμένη μελέτη αν υπάρχει κοινωνική ανάγκη να μείνουν, πού είναι οι περισσότεροι συναλλασσόμενοι, τι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις δημιουργούν οι αποφάσεις αυτές στην τοπική κοινωνία, ποιο είναι το τελικό ισοζύγιο οφέλους-κόστους κλπ.
Το υποκατάστημα του ΙΚΑ λειτουργεί από το 1966, εξυπηρετεί 42 ακριτικά χωριά σε έναν Δήμο με έκταση 981 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 29.354 κατοίκους. Εξυπηρετεί 116 υλοτομικούς συνεταιρισμούς που συναλλάσσονται καθημερινά με το ΙΚΑ. Ακόμη εξυπηρετεί πολυάριθμους συνταξιούχους, οικοδόμους και λοιπούς ασφαλισμένους (σχεδόν 7.000 με βάση τα στοιχεία του Υποκαταστήματος). Ακόμη κάνει ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του Ο.Α.Ε.Ε.
Η απομάκρυνση του υποκαταστήματος και η διατήρηση μονάχα ενός Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης θα ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της Αλμωπίας και θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιπλέον υποβάθμιση της περιοχής. Με δεδομένο ότι το Γραφείο που προτείνεται να παραμείνει δεν θα έχει ταμείο και προϊστάμενο καθιστά την όποια λειτουργία του απολύτως υποβαθμισμένη ως απλού διαβιβαστή εγγράφων.
Μάλιστα, πρόσφατα εξασφαλίσθηκε δημοτικός χώρος ο οποίος προσφέρθηκε στην Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την στέγαση του Υποκαταστήματος στην Αριδαία, γεγονός το οποίο αφαιρεί και το τελευταίο επιχείρημα του Υπουργείου, όσον αφορά την μείωση των λειτουργικών του δαπανών.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι ενέργειες θα κάνει για την ανάκληση της απόφασης της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, την παραμονή του Τοπικού Υποκαταστήματος στην Αριδαία και την αναβάθμισή του σε επίπεδο υλικού και ανθρώπινου δυναμικού;

Η ερωτώσα βουλευτής:
Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου