Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ο ΕΝΦΙΑ απειλεί για δεύτερη φορά την κυβερνητική συνοχή



Ο ΕΝΦΙΑ η εφαρμογή του οποίου χαρακτηρίστηκε «μεγάλο φιάσκο» για την κυβέρνηση, που υποχρεώθηκε σε σειρά διορθώσεων, απειλεί για δεύτερη φορά την κυβερνητική συνοχή, λόγω των παλινωδιών στη ρύθμιση για την αποπληρωμή του.

Οι σφοδρές αντιδράσεις και οι προσωπικές επιθέσεις στον υπουργό Οικονομικών από βουλευτές της συμπολίτευσης για την τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα. Δεν ψηφίζω διαμηνύει ο Απόστολος Κακλαμάνης. Πυρά κατά Γκίκα Χαρδούβελη εξαπολύει η Ντόρα Μπακογιάννη. Στα κάγκελα η Αντιπολίτευση.


Κυβερνητικοί βουλευτές και Αντιπολίτευση πεπεισμένοι ότι η μόλις πρόσφατα ψηφισμένη ρύθμιση αλλάζει μετά από παρέμβαση της τρόικας μιλούν για «μέγα πολιτικό θέμα» και «απαξίωση» της Βουλής.

Στο κλίμα αυτό η προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να υπερασπιστεί την απόφαση του οικονομικού επιτελείου τονίζοντας αφενός ότι ήταν ελληνικής εμπνεύσεως και αφ' ετέρου την απώλεια αρνητικών συνεπειών για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων δεν φαίνεται ικανή να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

«Δεν μας καπέλωσε η τρόικα»

Υποστηρίζοντας την τροπολογία ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι πρόκεται για παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης για να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέας γενιάς οφειλετών. Αλλωστε, υποστήριξε ότι η εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν επηρεάζει το 96% των υπόχρεων.

«Το 96% των υπόχρεων δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 72-100 δόσεις, γιατί με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το 92% έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% από 1.000-1.500. Το μέσο ποσόν ΕΝΦΙΑ ανά φορολογούμενο, μετά τις βελτιώσεις, ανέρχεται στα 536 ευρώ, οπότε με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής (50 ευρώ), το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τις 10- 16 δόσεις», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε:

«Εφόσον δεν έχει πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, θα μπει κανονικά στη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις, εάν δεν πληρωθούν, μπορούν να υπαχθούν στην ισχύουσα ρύθμιση οφειλών».

«Η μόνη παρέμβαση που γίνεται με την υπό συζήτηση τροπολογία, αφορά τον περιορισμό της ρύθμισης σε όσες οφειλές ήταν έως την 1η Οκτωβρίου, όχι μόνον βεβαιωμένες, αλλά και ληξιπρόθεσμες. Και αυτό γιατί υπήρχε το ενδεχόμενο, κάποιοι φορολογούμενοι να αθετούσαν σκοπίμως την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεών τους» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Υπογράμμισε δε ότι η τροποποίηση δεν απηρεάζει τον αριθμό των δικαιούχων της ρύθμισης ούτε τα χαρακτηριστικά της και καλύπτει το 97% των οφειλετών ««Ο αριθμός των δικαιούχων και τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης, δεν αλλάζουν».

«Η παρέμβασή μας, συνεπώς, αποσκοπεί στο να δείξει πως οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβραβεύονται, και όσοι αθετούν σκόπιμα τις υποχρεώσεις τους αποδοκιμάζονται. Δεν είναι επιθυμητή η δημιουργία μιας νέας γενιάς οφειλετών» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Απ.Κακλαμάνης: Δεν ψηφίζω την τροπολογία

Επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, διαμηνύοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει αλλαγή του νόμου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αφορμή στάθηκε η απουσία του υπουργού Οικονομικών από τη Βουλή, για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Κακλαμάνης.

Η απουσία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε και την αντίδραση του προεδρεύοντος του Σώματος, Γιάννη Δριβελέγκα, που τόνισε ότι είναι υποχρέωση των υπουργών να έρχονται στη Βουλή και να μην αγνοούν τους βουλευτές.

«Είναι μείζον το θέμα. Ίσως ορισμένοι στην αίθουσα αυτή να μην έχουμε συνειδητοποιήσει την τακτική της κυβέρνησης να μετατρέψει τη Βουλή σε σάκο του μποξ της δυσαρέσκειας και της οργής του κόσμου για τα μέτρα που λαμβάνονται και δεν είναι τυχαία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

«Τι συμβαίνει με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ιδιαίτερα, με τον υπουργό Οικονομικών; Φοβάται να έρθει; Ντρέπεται για τα τόσα λάθη που έχει κάνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που επιτρέπει το θράσος των δανειστών να ζητούν να αλλάξουμε τον νόμο που μόλις τώρα ψηφίσαμε και να ψηφίσουμε διαφορετικά; Δεν θέλω να κάνω χαρακτηρισμό διότι δεν θα τιμά όσους το ανέχονται. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει από τον ομιλούντα. Η ψήφος μου έχω ξαναπεί, είναι ψήφος ουσιαστικά ανοχής και σταματά στο μη χείρον, που ξέρω τι θα ακολουθήσει» πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου