Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Επιστολή διαμαρτυρίας του ΟΜΓ για το Αθλητικό Κέντρο του Πλατανότοπου στα Γιαννιτσά



Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ- ΟΜΓ από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2014, απέστειλε επιστολή-έγγραφο προς τον Δήμο Πέλλας με αριθ. 208 από 18-9-2014 επισήμανε την ανάγκη επισκευής της πίστας-διαδρομής του αθλητικού Κέντρου «Πλατανότοπος», όπου αθλούνται καθημερινά Δρομείς και Μαραθωνοδρόμοι, αλλά και πλήθος περιπατητών, βαδιστών απολαμβάνουν τον περίπατό τους στον συγκεκριμένο αθλητικό χώρο, που το μοναδικό στολίδι του είναι τα πλατάνια.

Συγκεκριμένα προβλέποντας την επερχόμενη καταστροφή ζήτησε την παρέμβαση του Δήμου ώστε όχι μόνο να σωθούν τα υπάρχοντα δέντρα που φάνταζαν ανυπεράσπιστα μπροστά στην αγωνιώδη προσπάθεια μείωσης του κόστους διευθέτησης της κοίτης του ρέματος Τριναρλί, έργο που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και να φυτευτούν νέα, προκειμένου το αθλητικό κέντρο να μη θυμίζει κρανίου τόπου ή τουλάχιστον να δικαιολογεί το όνομα του και να μην είναι Πλατανότοπος μόνον κατ' ευφημισμόν. Τα πλατάνια αυτά παρόλο που δέχθηκαν ήδη από το καλοκαίρι ισχυρά πλήγματα από την αποχωμάτωση των ριζών τους και κινδύνευαν να ξεραθούν ο Δήμος Πέλλας δεν συμμερίσθηκε την αγωνία μας  και μέχρι σήμερα δεν απάντησε στην επιστολή μας αλλά και ούτε μέτρα έλαβε για την σωτηρία των δέντρων.
Το πρωί της 6-11-2014 άρχισε η εκρίζωση των δέντρων χωρίς να υπάρχει κάποιος να ενημερώσει μέχρι που θα έφτανε η καταστροφή ή αν υπήρχε σχέδιο αποκατάστασης του τοπίου. Τα δέντρα που είχαν εκριζωθεί έφεραν σημάδι με σπρέι χρώματος μπλε και όταν εξετάσθηκαν και τα υπόλοιπα δέντρα διαπιστώθηκε ότι άλλα (21) είκοσι ένα δέντρα έφεραν το ίδιο σημάδι.
Από επαφές που πραγματοποιήθηκαν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και προκειμένου να σταματήσει αμέσως η κοπή-ξύλευση, αυτές “δήλωσαν” αναρμοδιότητα-άγνοια (Περιφέρεια-Δήμος- Δασαρχείο- Δασονομείο) μέχρι που τελικά παρενέβη η Ελληνική Αστυνομία και διέκοψε τις εργασίες.
Η ΟΜΓ αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη κατασκευής των έργων και είναι υπέρ της αναβάθμισης του Πλατανότοπου, αλλά και η «ελαφρά τη καρδία» και πιθανόν χωρίς την έγκριση- ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών, εκρίζωση των ενενήντα (90) περίπου πλατανιών που βρίσκονται κατά μήκος της κοίτης, την βρίσκει διαμετρικά αντίθετη, όπως και κάθε λογικά σκεπτόμενο άτομο.
Η ΟΜΓ πιστεύει ακράδαντα ότι με ένα τοιχίο αντιστήριξης ελάχιστου κόστους θα μπορούσαν να σωθούν πολλά από τα δέντρα τα οποία έχουν ηλικία 10-15 ετών ή και περισσότερο και περιμένοντας απάντηση, διερωτάται:
Ποιος έκανε την μελέτη και πρότεινε την καταστροφή τόσων δέντρων;
Ποιος έδωσε την άδεια κοπής;
Ποιός ενέκρινε την μελέτη;
Πότε θα αναπληρωθούν αυτά και με ποιό τρόπο;
Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι Δημότες;





Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΑΝΤΩΝΗΣ

6 σχόλια:

  1. NA MAΣ ΠΕΙ Ο ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΤΗ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟΤΟΠΟ ΜΕ ΔΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ .ΑΝ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑΣΗ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΡΟΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ .ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ Ο ΠΛΑΤΑΝΟΤΟΠΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΣΤΟΛΙΔΙ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΠΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΟΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΝΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΜΠΑΡΕΣ ΑΣΕ ΑΠΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΧΑΜΟΣ ΑΠΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΤΑΝΕ ΟΠΟΥ ΝΑ ΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ.ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΟΝΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑ ΜΕ ΠΕΙΣ ΕΣΥ ΤΗ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ.ΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΘΗΝΕΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΕΧΕΙ.ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ Η ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΒΑΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΥΘΗΝΗ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΤΗ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΕΣ ΓΙΑ ΕΥΘΗΝΕΣ.

      Διαγραφή
    2. ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΣΑΙ ΝΑ ΔΕΙTHN ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΤΟΥ ; ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΛΙΓΟΙ!!!

      Διαγραφή
  3. ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΚΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΩΡΕΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ (ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΤΥΧΕΙ) ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ?????? ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ !! ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΑΥΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα 2 δέντρα κόπηκαν με εντολή του δασαρχείου για λόγους ασφαλείας. Θα αντικατασταθούν από τον ανάδοχο του έργου.
    Τα άλλα 21 θα κλαδευτούν σε έψος 3 μέτρων και την άνοιξη θα είναι και πάλι μια χαρά.
    Οσο για τις ρίζες προστατεύτηκαν όσο γινόταν καθώς η μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος - την οποία είχε εγκρίνει και ο Δήμος Πέλλας - προέβλεπε την αποξήλωση πολλών περισσοτέρων δέντρων.
    Ας σταματήσουμε να είμαστε τόσο υποκριτικά ευαίσθητοι για το περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή