Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Στο έλεος της κακοκαιρίας οι ΗΠΑ - θάφτηκε στο χιόνι το Μπάφαλο - οκτώ νεκροί



Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τη σφοδρή χιονοθύελλα που σαρώνει τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, όπου η πρωτοφανής επέλαση του χιονιά έχει προκαλέσει χάος στους δρόμους, έχει παραλύσει κύρια οδικά δίκτυα, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.
Στο χιόνι θάφτηκε τo Μπάφαλο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, μετά από σαράντα χρόνια στα οποία ο χιονιάς δεν είχε κάνει τόσο έντονη την εμφάνισή του. Στα δυτικά προάστια της πόλης το ύψος του χιονιού αγγίζει ακόμα και τα δυο μέτρα. Δέκα κομητείες της Νέας Υόρκης κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αυτοκίνητα και λεωφορεία κολλησαν στο χιόνι. Ανάμεσά τους και η ομάδα του γυναικείου κολλεγιακού μπάσκετ που παρέμεινε ακινητοποιημένη μέσα στο λεωφορείο για περισσότερες από 27 ώρες. Αστυνομικοί έφθασαν με σνόουμομπιλ στους εγκλωβισμένους για να τους μοιράσουν κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης.
Απο την αιφνιδιαστική επέλαση του χιονιά στην ευρύτερη περιοχή του Μπάφαλο τρεις άνθρωποι έπαθαν κάρδιακή προσβολή την ώρα που φτυάριζαν χιόνι και πέθαναν ενώ ένας οδηγός έχασε τη ζωή του σε τροχαίο.
Παράλληλα, θάνατοι που αποδίδονται στην κακοκαιρία αναφέρθηκαν και σε αλλες πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν και το Νιου Χαμσαίρ.
Επιστήμονες εξηγούν ότι οι εικόνες που δημιουργήθηκαν στο Μπάφαλο οφείλονται στο λεγόμενο «φαινόμενο της λίμνης»: παγωμένοι άνεμοι δηλαδή, που συναντούν τα θερμότερα νερά της λίμνης δημιουργώντας ένα «σύννεφο» χιονιού από τους υδρατμούς.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δεκάδες κομητείες στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας και προειδοποίησε τους πολίτες να μην βγαίνουν στους δρόμους, καθώς αναμένεται ακόμα περισσότερη χιονόπτωση.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν κυρίως ορισμένες περιοχές του Μπάφαλο, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Ίρι, αν και άλλες περιοχές δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από αυτήν την πρωτοφανή χιονοθύελλα.
Τουλάχιστον 1,5 μέτρο χιονιού έχει πέσει μέσα σε διάστημα 24 ωρών σε ορισμένες τοποθεσίες, ενώ κάποιοι κάτοικοι περιέγραψαν ότι δε μπόρεσαν καν να εξέλθουν από τα σπίτια τους και ανήρτησαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Ο κυβερνήτης Κουόμο, που έχει κινητοποιήσει την Εθνοφρουρά, διευκρίνισε ότι 9.537 κάτοικοι στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου