Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ρομπάι προς τους Έλληνες: «Μην πετάτε τις θυσίες που έχετε κάνει»



Ο κ. Ρομπάι κάλεσε τους Έλληνες πολίτες και τους πολιτικούς να μην πάνε οι θυσίες που έγιναν στην Ελλάδα χαμένες, ενώ απέφυγε να σχολιάσει ένα ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ' αρχήν ο κ. Ρομπάι είπε ότι όταν ανέλαβε τα ηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος του 2009, σύντομα κατάλαβε ότι το ελληνικό ζήτημα θα έμπαινε ψηλά στην ατζέντα αναπόφευκτα. 


Παραδέχτηκε ότι αρχικά δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και της Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο πολύ γρήγορα επιτεύχθηκε συνεννόηση, που στο τέλος όλοι μιλούσαν για Μερκοζί.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος συντόνιζε την εκδήλωση για την ελληνική κρίση, ο κ. Ρομπάι είπε ότι εξεπλάγην από το μέγεθος και το εύρος της.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η ΕΕ ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια χρεοκοπία το 2010, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε ότι τότε έλειπε η θεσμική υποδομή, καθώς εκείνοι που δημιούργησαν το ευρώ δεν θεώρησαν πως μια χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει.

Επιπλέον ο κ. Ρομπάι είπε ότι ο ίδιος προσωπικά φοβήθηκε μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το φθινόπωρο του 2011 κατά τη σύνοδο των G20 στις Κάννες, μετά την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να ανακοινώσει δημοψήφισμα. Επίσης, ανέφερε ότι μια άλλη περίπτωση που η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην έξοδο ήταν στις διπλές εθνικές εκλογές του 2012.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως ήταν μια αποφασιστική στιγμή η απόφαση της τραπεζικής ένωσης μετά τις εκλογές, κάτι που επανέλαβε αρκετές φορές στις απαντήσεις που έδωσε.

Σε δεύτερη ερώτηση σχετικά με το πότε η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ ο κ. Ρομπάι διευκρίνισε πως απαντώντας ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Ελλάδα δεν κινδύνευσε, όμως απαντώντας προσωπικά δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι στις Κάννες φοβήθηκε.

Λίγο αργότερα μιλώντας για τρίτη φορά για τις Κάννες είπε πως τότε τα πράγματα ήταν δύσκολα όχι μόνο λόγω Ελλάδας, αλλά και λόγω Ιταλίας. Είπε συγκεκριμένα πως «ήταν μια απαίσια κατάσταση».

Σε σχέση με την κρίση στην ευρωζώνη και για το κατά πόσο έχει παρέλθει ο κίνδυνος, ο κ. Ρομπάι είπε πως η υπαρξιακή απειλή έχει τελειώσει, οι πραγματικές απειλές έχουν τελειώσει. Εξέφρασε την εκτίμηση, δε, πως με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα στην διάθεση μας, η πραγματική κρίση της ευρωζώνης έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πρόσθεσε ότι ακόμη αντιμετωπίζει μια σκληρή πραγματικότητα, δήλωσε όμως ότι όλες αυτές οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς και ανέφερε ότι αυτές οι προσπάθειες είναι τιτάνιες.

Κληθείς να απαντήσει για το τι θα γίνει αν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός ζητήσει νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Ρομπάι απάντησε πως δεν επιθυμεί να δώσει απαντήσεις σε υποθετικά ερωτήματα. Λίγο αργότερα εξέφρασε την ελπίδα να έχουν όλοι κατά νου ότι η Ελλάδα έκανε μια τιτάνια προσπάθεια να παραμείνει στην ευρωζώνη και ζήτησε να μην «χαραμιστεί» λέγοντας, προς το τέλος της εκδήλωσης: «Μην πετάτε τις θυσίες που έχουν γίνει».

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Σιούφας, Σταύρο Δήμας, Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργος Κουμουτσάκος και Φίλλιπος Σαχινίδης.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου